fotók

2020.03.05. 13:46

Fészekfoglalás: megérkezett az első somogyi fekete gólya

Megérkezett az első fekete gólya Somogyba a Dráva mellé. A következő napokban benépesülnek a fészkek, évről-évre több tucatnyi pár tér vissza, a fészkeket GPS segítségével figyelik a természetvédelmi szakemberek.

Góz Lilla

– Megérkezett Gemencre és a Dráva mellé egy-egy fekete gólya, a napokban várható, hogy benépesül a többi fészek is – mondta el Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője. Hozzátette: miután elfoglalják fészküket a madarak, elkezdik tatarozni otthonukat és áprilisban pedig tojást raknak. Megjegyezte: a Duna és a Dráva menti ártéri ligeterdőkben, akár a dombvidékek folyóvizekkel és halastavakkal, víztározókkal átszőtt területei kedvezőek a védett madár számára.

Fotó: Horváth Zoltán

– A tavalyi évben nem volt sok tavaszi csapadék, így kevesebb volt a kétéltűek száma is, emiatt mindössze tíz pár költött sikeresen, míg az előző évben több mint kétszer ennyi – mondta el a tájegységvezető. Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 50-60 párról tudnak a a Duna és Dráva mentén a természetvédelmi szakemberek. A gallyfészkek helyét GPS segítségével rögzítik, a költés zavartalansága érdekében pedig egyeztetnek az erdőgazdálkodókkal, akik a sikeres költés érdekében akár korlátozást is bevezetnek az érintett területen.

– Színes gyűrűvel is jelöltünk meg fekete gólyát Szentán, Nagybajomban, Somogyfajszon, így nyomon tudjuk követni a madarak vonulását, több visszajelzést kaptunk például Izraelből – mondta el Horváth Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában