növekvő feszültség

2020.04.26. 15:30

A vírus túszai lettek, újranyitnának végre

Kiszolgáltatott helyzetben vannak a kis üzletek bérlői, tulajdonosai. Sokan önként zártak be a járvány elején, mert alig volt vevő, és így csökkentették a költségeiket. Mostanában azonban egyre többen kinyitnak, vagy fontolgatják a nyitást, mert a napok teltével fogynak az anyagi tartalékaik.

Kovács Gábor

Üzlettulajdonosok és szolgáltatók küzdenek a vészhelyzet okozta nehézségekkel. Eltérőek a tapasztalatok vidéken és nagyvárosban. A türelem és az anyagi tartalékok végesek, ezért mindenütt nagyon várják, hogy lecsengjen a járvány.

Szájmaszkkal eltakart arcú nő lépett ki a kis kaposvári fodrászat ajtaján. Az üzlet a járvány elején bezárt, azóta azonban újra kinyitott.

– Vannak törzsvendégeim, akik a járvány kitörése óta nem jelentkeztek, helyettük rendre betérnek hozzám újak: olyanok, akiket éppen a veszély miatt nem vállal a régi fodrászuk – mondta Mária, a fodrászat vezetője. – Összességében nem változott a forgalmam. De megválogatom, kiket fogadok újként, igyekszem elkerülni, azokat, akik nemrég tértek haza külföldről.

A kisvárosok, falvak fodrászai, kozmetikusai iránt nagy a bizalom: a tabi Belvárosi Szépségszalon teljes gőzzel üzemel.

– Húsvét után olyan forgalmunk volt, mint karácsony előtt – értékelte Szép Márta, a szépségszalon vezetője. – Az emberek komfortérzetéhez tartozik, hogy eljönnek ide, és miután kézzelfogható veszélyt nem érzékelnek, nem félnek újra kozmetikushoz, fodrászhoz menni.

– Nyitva vagyunk, egy pillanatra sem zártunk be! – jelentette ki Ható András, a marcali Mester Cukrászda és Étterem tulajdonosa. – A kiszállítás jól működik, de összességében a felére esett vissza a forgalmunk a járvány miatt. Próbáljuk túlélni, dolgozókat nem bocsátottunk el.

Vevő híján egymással beszélgetnek az eladók a kaposvári Teleki utcában. – Egyedül vagyok nyitva a butiksoron, mondta egy fiatal nő, szomorúan legyintve kérdésünkre, hány vásárlója van mostanában.

 

A törzsvendégek visszatértét várják

Létfontosságú a kis üzletek életben maradásához, hogy visszatérjenek a törzsvevőik, foglalta össze Ligeti Béla, egy kaposvári villamossági és műszaki szaküzlet tulajdonosa. Boltjának forgalma a negyedére esett vissza a koronavírus-járvány megjelenése óta. Igyekszik előre menekülni: növelte az árukészletet, ehhez bizományba kapott új termékeket, és azon töri a fejét, hogy milyen reklámfogásokkal tudja majd visszahozni a vírus miatt elmaradó vásárlókat. A kiskereskedők között mindenki a talpon maradásért küzd és úgy gondolják, hogy egy vevő is több, mint a semmi.

A bizonytalan ideig bezárt belvárosi vendéglátóhelyek tulajdonosai még nehezebben viselik a veszteséget. Egy kaposvári kávézó vezetője fogadkozott, hogy két hét múlva mindenképpen kinyit, de egy közeli kocsma bérlője más véleményen volt, ő inkább nem kockáztat egy tetemes járvány­ügyi bírságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában