gyérítés

2020.04.02. 11:40

Csütörtöktől irtják már a balatoni szúnyogokat

Az enyhe időjárás miatt a napokban megkezdődik a Balatonnál a szúnyogirtás.

Góz Lilla

Miskolc, 2017. június 6. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársa szúnyogirtó vegyszert permetez Miskolc határában a Juhdöglõ völgyi-tónál 2017. június 6-án. A földi biológiai irtás környezetbarát, a vegyszert a szúnyoglárva tenyészõhelyén közvetlenül a rovarok élõhelyére permetezik, amely a szúnyoglárva elpusztítását követõen teljesen lebomlik, ezért a környezetet nem károsítja. MTI Fotó: Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

– Az idei első biológiai légi szúnyoggyérítést közel 2200 hektárnyi területen végzik csütörtöktől – mondta el Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. – A kezelés a parti területekre és a háttérterületek időnként víz alá kerülő mocsaras, nádas részeire koncentrál, a repülő Siófok-Kilitin száll fel.

Lombár Gábor megjegyezte: a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Balatonnál az elő- és utószezonban a Balatoni Szövetség, a főszezonban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végezteti a szúnyogirtást. Az első biológiai beavatkozás mintegy 25 millió forintba kerül, az érintett 47 balatoni önkormányzat többsége már befizette a lakosság­arányosan ráeső részt. Lombár Gábor aláhúzta, idén jelentős változást hoz, hogy az unióban betiltották a szúnyogirtószerek többségét, és nem lehet több légi kémiai szúnyog­gyérítést végezni a Balatonnál. Két, földi kijuttatásra engedélyezett szerrel végezhető majd kémiai beavatkozás.

– A lárvatenyésző helyeken jelen vannak már a lárvák, az első kezelést most kell végrehajtani – mondta el Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség szakértői csoportjának vezetője. – A téli, hideg időjárás általában megtizedelné az állományt, idén azonban ez nem történt meg, könnyen átvészelték az enyhe decemberi-januári hónapokat.Góz Lilla

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában