látványosság

2020.04.21. 11:30

Jelkép lett a rönkből: bödönhajó ékesíti a barcsi körforgalmat

A másolata kikerült a közterekre, a város jelképévé vált mára a drávai bödönhajó. Az egykori vízi járművekből egy a múzeumban, harminc pedig a Dráva mélyén pihen.

Marosi Gábor

Bödönhajó-másolatokkal díszítették fel Barcson a Csillag-körforgalmat. A hajó meghatározó jelképe a településnek, azok ugyanis sokáig a Dráván működő vízimalmok pillérjeiként szolgáltak a város környékén. De nemcsak másolat, hanem eredeti bödönhajó is található a településen. A Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhely is őriz egy olyan példányt, amelyet a folyóban találtak meg. Ez azonban nem malom- vagy hídpillérként funkcionált, hanem közlekedtek vele. Sándor Máté, az intézmény munkatársa elmond­ta: az itt kiállított hajó nem ugyanaz, mint ami évekig állt a múzeum előtt, az ugyanis megsemmisült, mert rádőlt egy vörösfenyő.

– Két fajta bödönhajót kell megkülönböztetni – mondta Sándor Máté. – Ez egy viszonylag ősi eszköz, amelyet egyetlen fadarabból faragtak ki. Ami nálunk található a múzeumban, azt vízi közlekedésre használták. Az a baj ezekkel az egy törzsből kifaragott hajókkal, hogy nagyon könnyen fel tudnak borulni. Ezeket a bödönhajókat, inkább állóvizeken használták, például a Balatonon halászatra. Viszont az a régi hajó, mely évekig itt állt a múzeumunk udvarán, vélhetően malompillér volt, hiszen sokkal nagyobb volt, mint egy csónak. Az volt a feladata, hogy tartsa a vízen található malmokat. Általában három bödönhajó – más néven duduk – látta el ezt a feladatot. A Dráván elsősorban ezeket a nagy bödönhajókat használták. Ami most a múzeumi kiállításon látható, azért is különleges, mert kicsi és könnyen lehetett vele lavírozni a vízen, viszont ennek a használata nem volt jellemző erre a térségre – fogalmazott a Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhely munkatársa.

Sándor Máté hozzátette: a barcsi körforgalomban található bödönhajó-másolatok inkább a közlekedési eszközökre emlékeztetnek. Barcs környékén egyébként sok bödönhajó került elő a víz alól, a legnagyobb lelőhely Drávatamásinál található.

Vízimalom pillérei és hajóroncs

Európa legnagyobb bödönhajó-lelőhelye található Barcs közelében a Dráva mélyén. A 2000-es évek elején térképezte fel nemzetközi folyamirégész-csoport a folyómederben rejtőző hatalmas faeszközöket. A Drávatamásinál talált 29 bödönhajó vélhetően pontonhíd, illetve vízimalom pillére lehetett, Barcsnál pedig egy önálló hajóroncsra bukkantak, amely egyedi építési technikája miatt különösen felkeltette a régészek érdeklődését. A megszokottól eltérően ugyanis a deszkákat nem a vázra szegelték, hanem eszkábaszögekkel egymáshoz rögzítették. Hasonló módon épült hajót eddig mindössze egyet találtak egész Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában