csökkenő erőszak

2020.06.20. 17:30

Ritkábban törnek egymás életére a somogyiak, de több a feszültség bennünk

Évről évre kevesebb a gyilkosság, de jellemzően nőtt a hozzátartozók sérelmére elkövetett bűncselekmények száma az országban. Somogyban is hasonló tendencia figyelhető meg, megyénkben drasztikusan visszaesett az emberölések száma. Az erőszak visszaszorulásának társadalmi okai is lehetnek.

Kovács Gábor

Márciusban egy 34 éves somogyjádi férfi megölte a 90 éves nagymamáját Eddén, mert nem kapott pénzt tőle. A történtek után telefonon felhívta a családját, így a helyszínen el tudták fogni a rendőrök. Ez volt az utolsó somogyi gyilkosság, amiről legutóbb hírt adtunk.

Szita Bence tragédiája, Táncsicsos diákgyilkosság, kaposvári trafikos emberölés – túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a korábbi években mindig volt néhány olyan megdöbbentő somogyi gyilkosság, amely az egész országot megrázta. Tíz-tizenöt évvel korábban még átlag 10-12 emberölést követtek el megyénkben egyetlen esztendő alatt. Ezeknek a számoknak mára nyomuk sincs.

Az emberölések száma Somogy megyében az utóbbi négy évben markáns visszaesést mutat a korábbi időszakhoz képest, válaszolta megkeresésünkre a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. 2017-ben mindössze 3 esetet tartottak nyilván. Ehhez képest kiugró volt a 2018-as esztendő a maga 7 esetével, de az utóbbi két évet további csökkenő tendencia jellemzi. Az emberölések száma sem tavaly, sem pedig az idén nem érte el a 2017-es adatot. Hasonlóan alakult a helyzet az életveszélyt vagy halált okozó testi sértések ügyében. Utóbbiból a vizsgált években mindösszesen egyetlen eset akadt, míg az életveszélyt okozó testi sértések száma egyedül a 2018-ban emelkedett kicsivel 10 fölé, a többi évben az 5-öt sem érte el.

Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék bírója és sajtószóvivője sok emlékezetes gyilkossági ügyben ítélkezett már évtizedek alatt. Elraktározódik egy ilyen ügy az emlékekben, azt nem felejti el az ember soha, jegyezte meg. Az idén még nem tárgyalt gyilkossági ügyet.

– Jóval kevesebb élet elleni ügy érkezett a törvényszékre, ritkább lett az olyan komolyabb bűncselekmény, mint például egy klasszikus rablógyilkosság – válaszolta kérdésünkre. – Az ember­ölések visszaszorulása mellett azonban valóban tapasztalható, hogy a családon belüli erőszak gyakoribbá vált, a zaklatás bűncselekményével együtt. Az utóbbi szinte mindig családon belüli történik, és leginkább a volt barátnőt, feleséget érinti, bár kisebb részben olyasmi is előfordul, hogy a munkáltatót zaklatják az elégedetlen alkalmazottak.

Erőszakos férjek

A járvány időszaka alatt sem történetek kirívóan erőszakos bűncselekmények Somogyban, bár a korábbi tapasztalatok arra utaltak, hogy az összezártság növeli az agressziót. A vírus alatt csak kis mértékben nőtt a kapcsolati erőszak miatti segítségkérések száma a megyében, és családi tragédia nem történt.

 

Divat a megélhetési drogárusítás

Az emberölések és az élet elleni bűncselekmények visszaesésének lehetnek társadalmi okai, vagy csupán a vakvéletlen, állítja Vadócz Attila. Az biztos, hogy szinte minden bűncselekményből érzékelhetően kevesebb lett az utóbbi években, és ez jelentkezik a bírósági ügyforgalomban is. Az erőszakos bűncselekmények helyett más ügyek szaporodtak meg, jóval több kábítószeres ügyet és költségvetési csalást tárgyalnak mostanában, és ez szintén társadalmi okokra vezethető vissza. Vadócz Attila megjegyezte, hogy több olyan ügyet is tárgyalt, amikor a vádlott azért állt neki drogot árulni, mert azt jó megélhetésnek vélte. Újabban ez gyakoribb útja lett a bűnözőknek, semmint erőszakkal szerezzenek pénzt akár egy emberélet kioltása árán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában