madársors

2020.06.24. 10:46

Segítenek a tűzoltók ha tudnak, de most lent maradt a fecskefészek

Természetbarát régi előfizetőnk tette szóvá, hogy hiába igyekezett megmenteni a fiókákat és visszarakatni egy fecskefészket.

K.G.

Karancslapujtõ, 2018. április 25. Füsti fecskék (Hirundo rustica) ülnek épülõ fészkükön Karancslapujtõn 2018. április 25-én. A Magyar Madártani Egyesület közlése szerint április és május kiemelt fecskevédelmi idõszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelõssége van. A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építõ fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévõ természetes fészkek és telepek fokozott védelmével - a fészekleverések hatósági bejelentésével -, valamint az ezek mellé kihelyezett mûfészkek, sárgyûjtõhelyek létesítésével érhetõ el. MTI Fotó: Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A fecskék a felesége munkahelyére fészkelték be magukat a Pécsi utcában, a Keletivánfa utca közelében, ahol húsz fiókát számolt össze. Az elmúlt hetek szeles időjárása azonban lesodort egy fészket, benne négy fiókával. Olvasónk akcióba lendült, és felhívta a hortobágyi madármentőket, mert róluk olvasott sokat.

– A madármentők a tűzoltókhoz irányítottak azzal, hogy őket hívjam, mert ha jó fejek, akkor visszateszik a fészket – mesélte olvasónk. – Telefonon jelentkeztem a kaposvári tűzoltóknál, de nem jöttek ki. Elkeseredtem, hogy nem sikerült megmenteni a fészekalja fiókát.

Nem kötelességük segíteni hasonló ügyekben a tűzoltóknak, ennek ellenére sokszor megtették már, felelte Óvári Timót, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. A szituációtól, a helytől és az elfoglaltságuktól függ, hogy eleget tudnak-e tenni a kérésnek, magyarázta. Gyakran az a döntő, hogy mennyire leterheltek, éppen van-e más, komolyabb riasztásuk. A hasonló eseteket általában nem hivatalos riasztásként könyvelik el, hanem egy gyakorlat létrakezelési részébe illesztik be.

Megkerestük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kaposvári csoportját, s Geibel Krisztián tag elmondta: ha hozzájuk fordulnak, egy fészek visszatételéhez tudnak segítséget nyújtani, de a védett madarak mentéséhez, ápolásához nincs jogosítványuk, mert erre csak olyan szervezeteknek van engedélyük, mint a hortobágyi madárkórház vagy a pécsi Misina egyesület, de ők a távolság miatt kevésbé aktívak Somogyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában