veszélyes utakon

2020.06.08. 14:00

Somogyban továbbra is sok a közlekedési baleset

Nem vetette vissza Somogyban a közúti balesetek számát a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások időszaka. Az enyhítések után viszont felszabadultan, és némiképp könnyelműbben autóznak egyesek, így több lett a gyorshajtás.

Kovács Gábor

Fotó: LANG ROBERT

Az országban az idén eddig hatvannal kevesebben haltak meg a közutakon, mint az elmúlt év azonos időszakában, ugyanakkor a gyorshajtás miatt bekövetkezett balesetek aránya nőtt, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata. Arról számoltak be, hogy a veszélyhelyzet bejelentésével a járműforgalom jelentősen visszaesett Magyarországon, ezzel együtt a közúti balesetek száma is csökkent.

Somogyban az országos tendenciától eltérően nem hozott lényeges változást a balesetek számában a vírushelyzet, felelte kérésünkre a Somogy Megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Vajda Eszter sajtóreferens kifejtette: az idei év első öt hónapjában a 2019-es év hasonló időszakához képest a személyi sérüléssel járó balesetek száma csupán minimálisan csökkent, a tavalyi és az idei évben is másfél száz körül mozgott. A halálos balesetek száma sem módosult: 2020-ban eddig tíz alatt maradt, megegyezően a 2019-es év hasonló időszakához.

A járványidőszak tapasztalataihoz tartozik, hogy voltak olyan autósok, akik abban bíztak, hogy ilyenkor nincs igazi ellenőrzés, ezért a gyér forgalomban száguldoztak, érvényes jogosítvány nélkül vagy ittasan ültek a volán mögé.

A korlátozások enyhítésével azonban egyre több autó és gyalogos jelent meg az utakon. Azonban közlekedési szakértők azt tanácsolják, a járvány idején felgyülemlett feszültség ne a közlekedésben csapódjon le. Ennek érdekében határozott rendőri fellépést ígértek.

A kerékpárosok közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, illetőleg azokat szándékosan hágják át. Ezt állapította meg a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott ellenőrzése. A megyében 2019-ben több mint száz személyi sérüléssel járó kerékpáros közúti közlekedési baleset történt, amelyek kétharmadát kerékpárosok okozták. A főbb baleseti okok a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbség, az irányváltoztatás szabályainak megszegése. Gyakori szabálytalanságok közé tartozik, hogy a kerékpárosok jelentős része kerékpárútként használja a járdát. Jellemző még, hogy nem szállnak le a bicikliről a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában