induló szabadság

2020.06.26. 09:00

A vendéglátósok leporolták az asztalokat, a vendégek még váratnak magukra

Felemás érzésekkel vágtak neki az idei nyári szezonnak a balatoni büfések. Bízva a forgalomban a legtöbben már hetekkel ezelőtt leporolták az asztalokat, ám a vendégek egyelőre váratnak magukra.

Marosi Gábor

Fotó: ANDRASSY Zoltan

Összecsukott napernyők, asztalra hajtott székek, unatkozó éttermesek, ez a látvány fogadott bennünket kedden délelőtt Balatonlellén, a Virág strandnál. A part mellett erősen tombolt az északi szél, ezért nagyon kevesen merészkedtek ki a szabadba. Akik sétára adták fejüket, ők sem nagyon tértek be az éttermekbe.

Bödör Zsoltné, az egyik büfé üzletvezetője magányosan üldögélt az asztalnál és a telefonját nyomogatta. Megtehette, hiszen senkit sem kellett kiszolgálnia. Egy héttel ezelőtt nyitott ki, a forgalom azonban csekély volt. – Úgy érezzük, mintha nem is nyár lenne – érzékeltette a jelenlegi helyzetet. A családi vállalkozó idén vágott bele a Balaton-parti vendéglátásba, nem ilyen kezdésre számított, de bizakodva néz a következő hónapok elé.

Pár kilométerrel arrébb, a balatonlellei kikötő környékén ugyan sokan voltak, de azért korántsem annyian, mint egy főszezoni hétvégén. Visegrádi Zsuzsanna családjával együtt érkezett a Balatonhoz. Görögországba szeretettek volna utazni, a vírushelyzet azonban átalakította a vakációt. A fővárosi család nem bánja, hogy így alakult, hiszen nagyon kedvelik Balatonlellét.

Szabad asztal szinte mindegyik étteremben volt Lelle központjában, ennek ellenére a vendéglátósok már talán bizakodhatnak, a legtöbb helyre ugyanis egy-egy család, baráti társaság betért ebédelni. – Csak néhány nappal ezelőtt nyitottunk ki – mondta Herédi Gábor, az egyik étterem üzletvezetője. A fiatal vállalkozó szerint a legtöbb vendéglátós óvatosan vágott bele az idei szezonba. Ők is sokkal korábban szerettek volna kinyitni, de mivel a környéken nagyon sok foglalást lemondtak, ezért megfontolták a kezdést. Herédi Gábor kiemelte, a forgalmat az időjárás is nagyban befolyásolta. Az elmúlt napokban erősen fújt a szél, ezért csak kevesen merészkedtek le a partra.

Az időjárás a vízi sportok szerelmeseinek kedvezett, mégis sorban álltak a szörfdeszkák az egyik kölcsönző előtt. Wolleszky Barbara szörfoktató csalódottan mesélt az eddigi szezonról. Nagyon kevesen béreltek deszkát, de bízik abban, hogy a következő hónapokban sokan akarnak vízre szállni.

Fonyódon is csak nemrég indult el a szezon. Torma Zoltán vendéglátós elmondta, az első német turisták egy héttel ezelőtt érkeztek meg a Balatonra. Nagyon várták már őket, hiszen a hétköznapi forgalom nagy részét ők generálják. Az étterem-tulajdonos kettős érzéssel vág neki az ide nyárnak. Úgy véli, ha az időjárás kedvező lesz, akkor telt ház várható a tó körül, de előfordulhat az is, hogy csak a hétvégére koncentrálódik a forgalom, mivel sok embernek már elfogyott a szabadsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában