gondatlan fölszennyezés

2020.06.25. 11:30

Szeméthegyeken át vezetnek a somogyi utak

A Magyar Közút az idén öt hónap alatt mintegy 631 millió forintot költött a közutak mentén és a pihenőhelyeken az összegyűjtött hulladék elszállítására, ártalmatlanítására.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

Somogyban közel 370 köbméternyi illegális szemét található az országos közúthálózat közelében. Legtöbb a marcali és a szántódi mérnökség területén.

– Az M7-es autópálya pihenőinél is nagyon gyakori az illegális szemétlerakás – közölte megkeresésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője. – Nem ritka, hogy a Balatonról hazatérő autósok a sztráda egyik pihenőjében helyezik el a Balatonról magukkal hozott háztartási hulladékot. Általánosságban elmondható: főleg a fás, bokros területeken és útcsatlakozásoknál dobják ki a szemetelők az illegális hulladékot.

A zrt. friss felmérése szerint országosan jelenleg mintegy hatezer köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemétkupac található a közutak mentén. Az illegális szemétlerakások száma még mindig évről évre nő, a közút munkatársai 2020-ban már összesen 1420 tonnányi szabálytalanul kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze.

A társaság nemcsak a kezelésében lévő összesen 32 ezer kilométernyi burkolatot és út menti területeket takarítja rendszeresen, hanem a pihenőhelyeken, parkolókban elhelyezett kommunális és szelektív hulladéktárolókat is üríti.

Napi probléma, hogy a tárolókba és közelükbe olyan hulladékot helyeznek ki, melyek nem a közlekedés során keletkeznek. Ilyen például a háztartási hulladék vagy a lomtalanítására ítélt szemét. A társaság tájékoztatása szerint saját kampányokkal igyekeznek csökkenteni a szemetelést. A koronavírus miatt kialakult helyzet ezt az idén nem tette lehetővé, de tavaly tavasszal és ősszel is megrendezték az országos szemétgyűjtési akciót. Ehhez mindkét alkalommal 12-12 ezren csatlakoztak.

– A társaság a kampányok lebonyolításával azt reméli, hogy érezhető szemléletváltozást ér el a lakosság körében – közölték. – A cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában