Semmelweis-nap

2020.07.01. 11:30

Az egészségügy hőseit ünnepeljük

Különös ünnepet szült az élet idén a Semmelweis-napon. Az egészségügyi dolgozók szerint a koronavírus-járvány miatt felértékelődött a munkájuk.

Koszorus Rita

Semmelweis Ignác praktikuma különösen időszerűvé vált az idei ünnepen, hiszen a világjárvány olyan kihívás elé állította az egészségügyi dolgozókat, amilyenre korábban sohasem volt példa.

– 2020-ban felértékelődött az egészségügy, hiszen az életünk arról szól, hogy megelőzzük a fertőzést – mondta lapunknak Szabó Gyuláné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke. – Nagyon nehéz idők voltak ezek, amikor az egészségügyi dolgozók kulcsszerepet kaptak. A maga tragikuma mellett sikerült belátni a kollégáink fontosságát.

Szabó Gyuláné Semmelweis-nap okán úgy értékelt: jól helytálltak a somogyi egészségügyi szakdolgozók, hiszen a társadalom részéről is elismeréssel zárulhatott ez a fejezet. Ennek hozományaként bruttó 500 ezer forint bérkiegészítést kapnak, július 1-jével. Ezzel együtt, habár tartottak tőle, nem kerültek veszélybe a programozott béremelések sem.

A vírusos időszakban tablethez jutottak a kamarai dolgozók, ezzel is támogatva családjaikban a gyermeknevelést.

A 2020-as év a maga problémáival, talán az előrelépést hozza magával, így sommázta az elmúlt félévet Szabó Gyuláné. Utalva arra, hogy ősszel változások várhatóak a szakképzésben, ugyanis a szakmai kamara koordinálja majd az utánpótlás képzését. – A beadott módosítások alapján egy közös alapról indulna a szakképzés, és csak később válnának szét a képzések specialitások alapján – mondta el a megyei elnök.

– A magasabb szintű végzettség technikummal végződne. A szakmai óraszámok bővítésére vonatkozó javaslat is pozitív elbírálást kapott.

Az, hogy a kamara területi szervezetei miként kapcsolódnak be a szakemberképzés folyamatába, még formálódik, de mint megtudtuk, biztosan változások várhatóak ezen a téren is. A törekvések szerint nagyobb hangsúly kerül a szakmaiságra.

A piac alakítja a képzési kínálatot

Somogy megyében immár három településen, Kaposváron, Siófokon és Nagyatádon képzik az utánpótlást. Kaposváron a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolában ebben a tanévben 300-an zárták a tanévet, s ősszel közel 100 új diák kezdi meg itt tanulmányait. Roppant népszerűek a csecsemő- és gyermekápoló, gyakorló ápoló, mentőápoló, valamint szociális gondozó és ápoló képzések. De kedvelt az ápoló, a fizioterápiás asszisztens és demencia gondozó képzés esti tagozaton is. – A nálunk végzett diákok többsége a szakmában marad, főleg a megyében vállalnak munkát – mondta lapunknak Veiger Katalin, az intézmény vezetője.

Egyre többen jelentkeznek Somogyban

A PTE Kaposvári Képzési Központjában alapképzésben hatvanan végeztek idén, védőnőként tizennyolcan és jelenleg háromszázötven hallgató van. – Ősszel Kaposváron indul szülésznő képzés, ami újdonság – mondta Strómájer-Rácz Tímea képzési igazgató. – A védőnő képzés levelező szakon is elindulhat, az előzetes adatok alapján ősszel négyszáznál is több új hallgatójuk lesz majd.

Siófokon, a Baross Gábor Szakgimnáziumban a nagy érdeklődés miatt az idén ősszel indul újra az ápoló képzés, a Siófoki Kórházzal együttműködve. Jóvoltukból hamarosan újabb szakemberekkel bővülhet a somogyi egészségügy, ahol jelenleg 3800-an regisztrált kamarai tagok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában