mutatjuk hova

2020.07.16. 17:09

A somogyi általános és középiskolákba is jönnek iskolaőrök

Ősztől érkeznek az iskolaőrök az oktatási intézményekbe. Egy frissen megjelent lista szerint Somogy megyébe negyvenegy alapfokú és középfokú intézménybe.

Koszorus Rita

A legjobb egyetemek: számít a rang a diáknak a felvételi előtt A HVG és a Heti Válasz szinte egy időben tette közzé a napokban a felsőoktatási intézményekről, különböző szempontok alapján készült rangsorát. A HVG a frissen felvételt nyert hallgatók teljesítményei és az oktatók kiválósága alapján mért, míg a Heti Válasz a korábbiakkal ellentétben egyetlen rangsorolási dimenzióra, a felvett hallgatók kiválóságára összpontosított. A fotók a Kaposvári Munkácsy Mihály gimnáziumban készültek

Fotó: Lang Róbert

Az iskolák az elmúlt tanév végéig dönthettek: szeretnének-e szeptembertől iskolaőrt, avagy sem. Akkor megosztó volt a lehetőség, most eldőlt, hova érkeznek rendet felügyelő őrök.

Többek között a Siófoki Szakképzési Centrum mind az öt tagintézményébe. – Mi kértük – mondta érdeklődésünkre Szamosi Lóránt, kancellár. – Meg akarjuk előzni a problémákat, azt gondolom, hogy ha erre van egy ilyen lehetőség, akkor azzal élni kell.

Hozzátette: korábban már szereztek jó tapasztalatokat az iskolarendőrökkel, ezért is támogatja az iskolaőrség felállítását.

– Biztos vagyok benne, hogy a szülőknek a biztonságot sugallja – szögezte le a Siófoki Szakképzési Centrum kancellára. – Hiszen számukra ez a legnagyobb hívószó a színvonal és a piacképes oktatás mellett. Hiszen nem mindegy milyen körülmények között bízzák ránk a legféltettebb kincsüket, a gyermeküket.

Az intézmények javaslatot tehetnek az iskolaőr személyére, de nem csak a középfokú oktatásban kezdik meg a szolgálatot az őrök, hanem az általános iskolákban is.

A Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola Mernyei Tagiskolájában is lesz iskolaőr az első becsengetésre. – Mindig van néhány tanuló, aki meghatároz egy csoportot – mondta kérdésünkre Kishonti Marianna tagintézmény-vezető.

– Nekünk már helyenként nincs eszközünk, hogy lépjünk, akkor sem ha a szülőkkel kapcsolatot tartunk. Megelőzésképpen gondoltuk, hogy kérünk iskolaőrt. Ha nem válik be, vissza is lehet mondani.

De abban bíznak, visszatartó ereje lesz a felügyelő jelenlétnek.

Intézkednek, de fegyver nélkül

Az iskolaőröket a rendőrségen keresztül a Belügyminisztérium foglalkoztatja majd, ők közfeladatot ellátó személyek lesznek. Természetesen fegyver nélkül szolgálják majd a békét az iskolákban, s csak nagyon indokolt esetben használhatnak gumibotot, vagy bilincset. Legfontosabb feladatuk az lesz, hogy biztosítják a zavartalan munkavégzést a pedagógusok és az alkalmazottak számára, valamint a biztonságot a diákoknak.

Képzésük augusztusban kezdődik, mely során pedagógiai, gyermekpszichológiai, bűnmegelőzési, konfliktuskezelési és rendvédelmi felkészítésben vesznek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában