természetjárás

2020.07.20. 09:26

Nászok ásza a bak, mégsem ütőkártya most a vadászoknál

Szerelmes őzekre figyelmeztet a Vadászati Védegylet, ugyanis mostanság van az üzekedés, egyben az őzbakvadászatok szezonja. A somogyi vadásztársaságok ettől az időszaktól várták az év első komolyabb bevételét, ám úgy tűnik, túl optimisták voltak.

Koszorus Rita

Fotó: Szőke Viktória

Ilyenkor van az őzbak vadászati szezonja, amely a hagyományok szerint kedvelt időszak a külföldi vadászok számára. Vagy legalábbis az volt, amíg a koronavírus meg nem jelent, s nem késztette otthonmaradásra a vendég nimródokat. Ettől az időszaktól várták a somogyi vadászatra jogosultak is, hogy az év első komolyabb bevételét hozza majd, ám úgy tűnik, nem így lesz.

Egy észak-somogyi vadászatszervező azt mondta kérdésünkre, olyannyira nincs külföldi vendég – de hazai sem –, hogy felfüggesztette vállalkozói engedélyét. – Sok vendégünk volt Olaszországból korábban, de a határzárak miatt nem tudnak jönni – mondta. – A vírusveszély miatt már év elején lemondták a vadászatokat a finn vendégek, s amikor már lehetett volna jönni őzbakra, akkor sem nem jöttek.

Nem túl rózsás a helyzet Somogysimonyiban sem, ott is a külföldiekre számítottak, ők azonban a határ másik oldalán maradtak. – Hiányoznak a vendégvadászok – mondta kérdésünkre Hegyi László, a Szt. Hubertus Vadászegyesület vadászmestere. – A gímbikavadászatban bízunk, de a külföldiek nehezen indulnak el.

Zákányfalun a tavaszi bérvadásztatás nem sikerült jól, ám mostanra már érkeztek vendégek. – Még várunk 4 vadásztársat külföldről – mondta Kovács Gábor, a Somogyi Hármashatár Vadásztársaság elnöke lapunknak. – Persze nem őzből élünk, hanem a szarvas és a vaddisznó a fontos nagyvad számunkra. Németországból és Ausztriából vannak vendégeink, a bikák kilövési lehetőségét már eladtuk őszre. Vannak vadászterületek, ahol árat csökkentenek, csak hogy ne maradjon el a bérvadászatból származó bevétel. – Én azt gondolom, hogy a magyar gím és őz megérdemli, hogy ne potom pénzekért adjuk el – fogalmazott a vadásztársasági elnök. – Mi megtaláltuk azt az önmagára és a területre is igényes vendégkört, akikkel együtt tudunk működni.

A hazai vendég nem pótolja a kiesést

A külföldi nimródok által előre lefoglalt valamennyi vadászatot lemondták a kutasi Rákóczi Vadásztársaságnál. – Most jelentkeztek be négyen egy-egy őzbakra – mondta Talián Attila elnök. – Belföldi vendégeink vannak, s így talán tudjuk teljesíteni az idei évre tervezett 30 bakot.

Eddig 18 került terítékre, köztük akadt 450 grammos trófeájú is. Talián Attila hozzátette: nem az őzbakkal lesznek komoly gondok, hanem a gímszarvassal. Ott egyelőre minimális csak az érdeklődés, a 10 éve rendszeres visszatérő vadászok kivárnak.

A vadásztársaságok vezetői kérdésünkre elmondták: hazai vendégekkel nehéz pótolni a kiesett vendégvadászokat. Tekintve, hogy a magyar vendégek egy része előszeretettel alkudozik az árra. Kevés pénzért szeretnének nagy zsákmányra szert tenni.

A 2018/19-es vadászati évben a Vadgazdálkodási Adattár szerint Somogyban 4015 őz került terítékre, ezzel szemben közel 9300 gímszarvas és több mint 16.900 vaddisznó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában