fotók

2020.07.25. 19:44

A nemzet meseírójának szobra köszönt minket a Csukás Színháznál

Szoborral tiszteleg a nemzet meseírója előtt második otthona, Balatonszárszó. A díszpolgárság és a róla elnevezett színház után szombaton avatták fel a róla készült bronz alkotást, amelyet Megyeri János készített.

Góz Lilla

Szobrot kapott Csukás István Balatonszárszón

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Izgatottan várták a gyerekek Süsüt a Csukás Színházban. – Anya, ott van a függöny mögött, látom az aranyhaját – ugrált izgatottan az első sorban Süsü egyik legifjabb rajongója. Zsúfolásig megtelt a nézőtér, mindenki a az egyfejű sárkányra volt kíváncsi, amelyet ezúttal a Roxinház előadásában láthatott a lelkes közönség. Szombaton Csukás István bronz mellszobra is helyet kapott a teátrum bejáratánál.

– Az író alig jelent meg a nyilvánosság előtt, mégsem akad ember, akinek nem jelenik meg az arca, a kackiás bajuszpödrő mozdulatával, vagy ne azonosítaná nevét valamelyik hősével – mondta köszöntőjében Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára. Köszöntőjében kiemelte: száz alakban, azaz verseiben, meséiben adta át szeretetét, amelyet sokszorosan kapott vissza felnőttektől, gyerekektől, akik alkotásain nőttek fel.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője kiemelte: Balatonszárszó a turisztikai fejlesztésiben egyedi és unikális utat választott, amikor a kultúra felé nyitott. – Csukás István közkedveltségének titkát négy fontos dologban látom, a profizmusában, az alázatában, a közönsége és olvasói iránti tiszteletében, valamint témaválasztó képességében – sorolta a képviselő. Tomka Ákos, Balatonszárszó alpolgármestere egy saját mesét mondott el, amiben megelevenedtek Csukás figurái és Pista bácsi, aki már a Holdról figyeli második otthonát, ahol ugyancsak mesél.

– Ha Szárszón járnak és egy nyári este kitárják szívüket, hallani fogják írógépe csattogását és érteni fogják szeretetét – zárta gondolatait az alpolgármester, amit vastaps követett. A Csukás Színházban tartott ünnepi megemlékezésen felszólaltak az író ismerősei, művészek olvasták fel alkotásait. Megyeri János szobrászművész a szárszói színház nyitásakor készítette el a Csukás István mesehőseinek jelmezét, majd barátságot kötött a meseíróval, ami nagy öröm volt számára, hiszen művein nőtt fel. – Sokat számít, hogy az ember ismeri azt, akit megalkot, Pista bácsi esetében könnyű dolgom volt – jegyezte meg a szobrászművész.

Hozzátette: 60-70 kiló agyagot használt fel a szobor mintázásához, majd 40 kiló bronzba öntötte, amelyet 500 kilós kő alapzatra rögzítettek. Nagy Viktor, a teátrum művészeti vezetője elmondta: a nyár folyamán az egykori kertmoziból kialakított Csukás Színházban egész nyáron a gyerekeket mesékkel várják, a felnőtteknek pedig musicallel és operettel is készülnek. A műsorok összeállítását az idei évtől a Kutkikötő szervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában