ivócimbora

2020.07.16. 09:00

Túl gyakran látják a pohár alját a hazai tizenévesek

A digitális távoktatás korlátait maguk mögött hagyó fiataloknak minden eddiginél nagyobb igényük van a baráti közösségekre, a szórakozásra. Sajátos okát adta az addiktológus annak, hogy miért lazultak az erkölcsi korlátok a nyár elején.

Kovács Gábor

Fotó: Németh András

– Azt láttuk az elmúlt hónapokban, hogy amíg a karanténidőszak alatt zárva voltak a szórakozóhelyek, a vendéglátóipari egységek, addig inkább a házibulik, az otthoni szerhasználatok szaporodtak el – mondta Szemelyácz János, az INDÍT Közalapítvány szakmai vezetője. – Az emberek otthon jobban elengedik magukat, mert a szórakozóhelyeken viselkedni kell, megjelenni, majd hazajutni. Otthon viszont jóval nagyobb mennyiség fogyott, akár az alkoholt, akár a kábítószereket nézzük.

– A magyar fiatalok körében az alkoholfogyasztási szokások rémisztő mintázatot mutatnak már évek óta – hívta fel a figyelmet Szemelyácz János. – 2018 őszén jelent meg az ENSZ kutatási eredménye, amely 30 napra vonatkozó alkoholfogyasztási szokásokat rögzített a 15 éves fiatalok körében a világ országaiban. Magyarországon jellemző a nagyivás: a felmérés szerint egyetlen ivászaton 5 egységet fogyasztanak a magyar kamaszok, ahol 1 egység 1 korsó sört, 1 pohár bort vagy 1 felest jelent. Tehát ha elmegy egy szombati buliba a fiatal, akkor átlag 5 korsó sört fogyaszt. Ezzel világelsők a 15 éves magyar fiúk, a lányok pedig harmadikak lettek.

A szakember ezt elképesztőnek tartja, azonban azóta sem történt semmi. A 2013-ban életbe lépett Nemzeti Drogellenes Stratégia 2020-ban lejár, és 2021 januártól és új stratégiának kéne életbe lépni, de erre nem látnak előkészületeket. Felmerült, hogy nem drogstratégiát kéne írni, hanem egységes addiktológiai stratégiát, benne az alkohollal és egyéb függésekkel. Szemelyácz János kérdésünkre azt felelte: ha Siófok azt mondja, hogy átgondolja a közterületi alkoholfogyasztás rendjét, az csak ad hoc megoldást jelenthet, mert egységes kormányzati szinten kell olyan szakpolitikát alkotni szakemberekkel, amelynek része az alkoholproblémák kezelése is.

 

A skandinávok visszaszorították

A rohamivás a skandináv fiatalok körében lett divat a 2000-es évek elején, ezért a skandináv országokban komoly beavatkozásokat tettek, hogy kezeljék a helyzetet. Az alkoholárusítást korlátozták a tömény szeszes italoknál, az élelmiszerboltban legfeljebb 5 százalék alkoholtartalmú ital vásárolható, s este 8 után nincs alkoholárusítás. Szigorúan veszik, hogy csak felnőtteket szolgáljanak ki. A fiatalok megóvása az alkoholtól átgondolt alkoholpolitika mentén kéne megvalósuljon, fűzte hozzá a pszichiáter-addiktológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában