nőtt a keret

2020.08.08. 15:30

Bővül a Start-munkaprogram a somogyi falvakban is

Plusz ötmilliárd forintot fordít a kormány közfoglalkoztatásra, jelent meg a Magyar Közlönyben. A somogyi önkormányzatok üdvözlik a döntést, közmunkást azonban nehezen találnak a falvakban.

Marosi Gábor

Hatalmas mennyiségű csapadék zúdult másfél héttel ezelőtt Vésére. Ennek ellenére komolyabb károk nem keletkeztek a faluban. Bertók László polgármester elmondta: szerencsére a legtöbb árkot már kitisztították és rendszeresen karban is tartják a közmunkások, ezért a csapadék szinte mindenhol el tudott folyni.

– A lakásokba nem tört be a víz – mondta Bertók László. – Sok udvarban megállt a csapadék, de nagyobb problémát szerencsére nem okozott az eső. Jelenleg is azon dolgoznak a közmunkások, hogy rendbe tegyék az árkokat, ezeket meg kell tisztítani a sártól és a hordaléktól. Nyolc közfoglalkoztatottat alkalmazunk, de legalább még ötre lenne szükségünk – fogalmazott a polgármester.

A bővítésre van lehetősége a településnek, hiszen a Start-munkaprogramra plusz ötmilliárd forint áll rendelkezésre. Bertók László szerint azonban nem egyszerű közmunkást találni, hiszen aki dolgozni akar, az máshol képzeli el a jövőjét. Hozzátette: már évek óta probléma a közmunkáshiány, ami egyik szempontból áldás, de egyben átok is.

Somogyszobon is szükség lenne még munkaerőre. Hodorics Katalin polgármester elmondta: jelenleg 16 közmunkást alkalmaznak, ami kevesebb, mint az elmúlt években. A település vezetője szerint jó lenne bővíteni a keretet, főleg férfiakkal, hiszen akadna kemény fizikai munka. Úgy véli, akik az elmúlt hónapokban veszítették el állásukat, azok nem feltétlenül a közmunka­programban látják jövőjüket.

Taranyban összesen 41-en dolgoznak közfoglalkoztatottként. Szekretár Pál polgármester kiemelte: igyekeznek a lehető legtöbb embernek munkát adni. Hozzátette: még 5-10 embert szívesen alkalmaznának azért is, hogy szabadnapot tudjanak adni a dolgozóknak.

Káposzta és saláta is kerül a kertbe

Pár nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a másfél héttel ezelőtti vihar mekkora pusztítást okozott Bolháson az önkormányzati kertben. Az elsődleges becslések szerint legalább nyolcszázezer forintos kár keletkezett. Szabó Bence polgármester elmondta: a félhektáros területet újra megművelik a közfoglalkoztatottak.

– A kert kétharmadában tudunk majd gazdálkodni – mondta a település vezetője. – Káposztát és salátát termelünk. A közmunkásoknak fóliasátrakat kell majd építeniük és a viharban megrongálódott kerítés is felújításra szorul. A településen 19 közmunkást alkalmaznak, közülük tízen a mezőgazdasági programban, kilencen pedig a belterületeken dolgoznak, velük jelenleg minden feladatot el tudnak látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában