van kereslet

2020.08.07. 20:00

Érik a bodzabogyó, elindult a csete gyűjtése Somogyban

Megyeszerte megkezdődött a bodza termésének gyűjtése. A csetére van kereslet a felvásárlóknál, kilónként száz forintot adnak érte. Van, aki azonban nem adja le, hanem pálinkát vagy lekvárt készít belőle.

Góz Lilla

Péntektől várja a gyűjtőket Puskás Ferencné felvásárló. – Tavaly nem volt kereslet rá, de idén a csete népszerű, kilóját száz forintért veszem át – mondta el a felvásárló, aki csaknem 40 éve vásárolja fel a gyógynövényeket Kaposmérőben. Hozzátette: a bodza termését gyógyszer- és festékalapanyagként használják fel. Azt tapasztalja, hogy egyre kevesebb manapság a gyűjtő, mert sokan elmentek az önkormányzatokhoz közmunkásnak, az idősebbek abbahagyták, a fiatalok pedig nem szívesen kutatják már a gyógynövényeket. A következő gyógynövény, amit átvesznek, az az aranyvessző termése lesz, amely a húgyúti problémákra hatásos.

Fodor István zselickisfaludi gyógynövénygyűjtő a csetéből szörpöt és lekvárt készít. A bogyókat le kell szemezni a szárról, majd magtalanítani kell. – Vízhajtó hatása van a bodza virágának és termésének egyaránt, javasolt cukorbetegeknek is a fogyasztása – mondta el a gyűjtő. Hozzátette: az utóbbi időben kevésbé népszerű a csete, pedig régebben a bort és az ételeket is ezzel színezték.

Kungli Ferenc őstermelő az idén nem számít bőséges bodzatermésre, a szélsőséges időjárás ugyanis nem tett jót a cserjéinek – Készülhet csetéből lekvár, szoktuk még keverni szilvával, csipkebogyóval – mondta el érdeklődésünkre, majd hozzátette: a bodzát régen köhögéscsillapításra használták, valamint magas az an­tioxidáns- és vastartalma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában