szakemberhiány

2020.08.29. 15:30

Nem vonzó Somogyban sem a patikus szakma

A hiányzó pedagógusok és orvosok mellett kevéssé látványosan, de elérte a vidéket a gyógyszerészhiány is. A Somogy megyei kamara elnöke azt mondta: az utóbbi években nem volt jó marketingje a szakmának, de egy állami ösztöndíjrendszer segíthetne abban, hogy megfelelő legyen az utánpótlás a vidéki patikákban.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

A korfa alapján a gyógyszerész szakma elöregedett, és ez alól Somogy sem kivétel, ismerte el érdeklődésünkre Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerészi Kamara somogyi elnöke, a lengyeltóti Fehér Holló Patika vezetője.

Szerinte a fiatalok között nem igazán népszerű ez a foglalkozás, és ebben szerepet játszhatott, hogy nem volt igazán jó társadalmi reklámja az elmúlt években.

– Ezt a népszerűségi versenyt a fiatalok között elvesztettük – mondta Szabó Péter Balázs. – Annak ellenére, hogy a gyógyszerészi képzésben résztvevők száma nem csökkent, a kieső idős szakembereket mégis nehezen lehet a megfelelő ütemben pótolni. A fiatal patikusok viszont nem feltétlenül találják meg a vonzó lehetőséget a vidéki életben, már akár megyeszékhelyi szinten sem.

Pedig amíg hiány van, addig a fizetések nem alacsonyak, tehát versenyképes, amit ma vidéki gyógyszerészként lehet keresni, mégis egységes kormányzati stratégia kellene a vidéki gyógyszerészet megerősítésére, vetette fel a kamara elnöke. Egy több ezer lakosú vidéki település életében létfontosságú, hogy legyen patikai szakellátás éppúgy, ahogy óvoda, bölcsőde és orvos. Az önkormányzatok támogatóan állnak hozzá a kérdéshez, de forrást nem kapnak egyelőre.

– Vidéken akár egy szolgálati lakás kialakítása is segíthetne – mutatott rá Szabó Péter Balázs. – Egy ösztöndíjrendszer támogatást nyújthatna a pályakezdőknek, és ennek keretében a gyógyszertári központokból rövidebb időre oda lehetne küldeni a fiatalokat, ahol nagyobb a szükség rájuk.

Somogyban „egy gyógyszerészesek” a vidéki patikák, vagyis ezekben általában a tulajdonos egyedül kénytelen helytállni. Amíg ők bírják, addig nincs patikushiány, de mivel a többségük idős, mindig jelentkezhetnek problémák, tette hozzá a szakember. A megyeszékhelyen szintén tudni gyógyszerészhiányról, ott úgy próbálják megoldani a gondot, hogy a patikusok több gyógyszertárban helyettesítenek, de nem egyszerű kisegíteni, hogy mindenütt meglegyen a létszám.

Elfogyott a betegek tavaszi tartaléka

A koronavírus-járvány kitörésekor jelentős gyógyszerkészleteket raktároztak el otthon a betegek, ám mostanra ezek a tartalékok elfogytak. Emiatt újra érezhetően növekedni kezdett a patikák forgalma az elmúlt hetekben. Azonban a nyári fogyasztás nem ugrott vissza a márciusi szintre, mert már nem jellemző az előrehozott vásárlás. Szabó Péter Balázs szerint a karanténidőszak orvosi távdiagnózisa befolyásolta a vidéki fogyasztási szokásokat. A páciensek újabban nem a kórházakhoz közeli gyógyszertárakba tértek be, hanem a lakóhelyükhöz közelibe. Az orvosok július-augusztusra időzítették a szabadságaikat, ezért előre felírták a betegek gyógyszereit, ez is hozzájárult a patikák nyári megugrott forgalmához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában