érmegyűjtemény

2020.08.13. 09:00

Nem a méret határozza meg a kincs értékét

Elfér egy kicsiny dobozban az érmegyűjtemény, mégis nagy értéket képvisel, főként a gazdájának. S az a nagy fogás, ha egy hiányzó darabot találnak. A kaposvári egyetemi campuson tartották a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének 50. vándorgyűlését a hétvégén.

Kovács Gábor

Fráter Zoltán még gyermekként, csere útján jutott egy 1597-ből származó, különleges érméhez. Az osztálytársának két matchboxot adott érte, pedig akkoriban egy játékautó 4 forint 50 fillérbe került. Attól fogva 50 éven át folytatta a régi magyar pénzek gyűjtését. Alapító tagja az egyesületnek.

– Én a középkori érméket gyűjtöm, főként az Árpád-házból, csak egy-kettő hiányzik a sorozatból, a ritkábbak – mutatta Imre, aki Sárbogárdról érkezett. Nem publikus, hárította el a kérdést, hogy mennyit költ a hobbijára egy érmegyűjtő. Ő inkább cserélni szeret, mutatott is III. Béla korabeli bronzpénzeket, amiket 5 ezertől 20 ezer forintig terjedő áron lehet beszerezni.

Cselédkönyv, gazdakönyv és rozsdás szerszámok borítottak egy másik asztalt. Sok régiséget a dunai sóderben talál a kotrógép, az egykori uszályok terhét, magyarázta István, aki Somogyból érkezett a találkozóra. Egy 1960-ból származó szakszervezeti kitüntetést 1600 forintért kínált, de a XIX. századi krajcárokat 500–900 forintért árulta. Egy másik standon ausztrál és amerikai, a karibi szigetvilágból származó ezüstuncia dollárokat mutatott a soproni Hanis Attila, kortárs és történelmi érméket egyaránt.

Hencz János, a kaposvári csoport titkára még gyerek volt, amikor a padláson talált egy halom inflációs pengőt, nála így kezdődött. Régen a törvényi szabályozás jobban megkötötte a gyűjtők kezét, de ma már szabad a vásár, ezt példázta a kaposvári cserenap nagy forgalma is. A kaposvári csoport kitüntetésnek érezte, hogy náluk ünnepelték az 50. jubileumot. Az országban 42 hasonló numizmatikai csoport működik, 1600-1700 regisztrált taggal, de rajtuk kívül még több ezer magángyűjtő van, Somogyban is sokan hódolnak ennek a szenvedélynek. Hencz János kaposváriként arra büszke, hogy a városi kiadású érméket hiánytalanul összegyűjtötte.

Kitüntetéseket és elismeréseket adtak át a jubileumi vándorgyűlésen

Egy pandémiás korszak után együtt vagyunk végre – hangzott el a vándorgyűlés megnyitóján, amikor Csóka Ferenc, az országos egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, akik közül sokan jutalomérméket vehettek át a sok évtizedes munkájukért az egyetem épületében. Pro numizmatikáért díjat, emlékérmet és arany fokozatú támogatói oklevelet kapott Szita Károly, Kaposvár polgármestere is, aki köszöntőt mondott a rendezvényen. Történelmi leckét és korlenyomatot ad az érmegyűjtés, mert megőrzi az előttünk járó korszakok emlékeit, sőt újakkal gyarapítja, hangsúlyozta beszédében a városvezető. A rendezvényen Rayman János numizmatikus, vegyészmérnök és ipartörténész kapta az idei legrangosabb elismerést. Az 50. vándorgyűlés tiszteletére Veres Gábor szobrász emlékérmet tervezett, amelyet a szegedi éremverdében gyártottak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában