színdarab

2020.08.18. 09:00

Odasegítik egymást a színpadra

Tizedik, jubileumi előadását mutatta be a bárdudvarnoki Faluszínház a hétvégén. A falu fiataljai Varga Zsuzsa Jászai-díjas színművész rendezésében évről évre előadnak egy történetet a Bárdudvarnoki Kulturális Hét keretei között a falu, és nem utolsó sorban, a maguk örömére.

Andricz Gabriella

„Az élet szép, az élet minden, s míg létezhet a Földön ember, a lánc, mi egybeköt, nem hullhat szét! Lesz út, lélektől lélekig, lesz kinek megtanítsd világod titkait” – zengte a Faluház színpadán a Légy jó mindhalálig című darab egyik dalát az a huszonegynéhány tizenéves fiatal, akik a nyári szünidő legnagyobb részét együtt töltötték, heti két alkalommal készülve a jubileumi műsorra.

Évről évre izgatottan várják, hogy milyen színdarabot választ Varga Zsuzsa számukra, és kinek milyen szerep jut az színpadon. Az idén tíz év előadásaiból mutattak be egy-egy részletet a közönségnek. – 2011-ben egy egyetemi csoporttal kaptunk meghívást Bárdudvarnokra, és akkor fogalmazódott meg a gondolata annak, hogy a helyi közösség is szívesen részt venne egy-egy előadásban – mondta el Varga Zsuzsa, a kaposvári színház színésze, aki azonnal kapott az ötleten, mondván: legyen, ami lenni akar, hiszen a helyszín is feladatért kiált. – Az iskolás korosztály számára ajánlott olvasmányokat dolgoztuk fel minden évben élményszerűen, sok zenével és tánccal úgy, hogy az egy kicsit mindig a közösségről is szóljon. Kicsik és nagyok együtt lépnek színpadra ilyenkor, most a legkisebb szereplő alig öt éves volt – avatott be a színtársulat összetételébe.

– A félig kész helyszín egyszerűsége, a vakolatlan téglafalak, a szalmabálákból kialakított széksorok hangulatát nagyon szeretem, és éppen ezért sok minden megvalósítható itt. A Ludas Matyiban például egy ló is végigvonult a színpadon, Döbrögi pedig Suzukival érkezett a helyszínre. De jelent már meg az előadás közepén egy kutya is váratlanul, és libákat is hoztak a helyiek a darabhoz – mesélte Varga Zsuzsa, akitől megtudtuk, hogy egy-egy próbafolyamat során mindenki hatalmas áldozatot hoz, a falu közössége díszletet készít, jelmezt varr, vagy épp a zenekari kíséretet szolgáltatja.

A János vitéz, Ludas Matyi, Az Egri csillagok, a Légy jó mindhalálig, A Pál (Bárd) utcai fiúk, A kincskereső kisködmön, a Minden egér szereti a sajtot és a Rege a csodaszarvasról, valamint a Négyszögletű kerek erdő történetben a szereplők ugyan már kicserélődtek az évek során, de a lényeg megmaradt, az egymásra figyelés és a közös játék öröme.

– A Pál utcai fiúk története volt talán az egyik legjobban sikerült darab, ott volt a legnagyobb korkülönbség a gyerekek között. Csodálatos volt látni, ahogy segítették egymást a színpadon, és ahogy koncentráltak a feladatra. Érdekes, mennyire fontos számukra a közös siker, ami igazából egy játék, egy közös kirándulás – mondta el Varga Zsuzsa, és kiemelte Kriston József személyét, aki a táncokat tanította a gyerekeknek. Ha minden jól megy, jövőre új bemutatóval folytatódik a nyári Bárdi Faluszínház, melyre mindig rengeteg a jelentkező, és ezért a próbák előtt felvételit is tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában