siker

2020.09.24. 17:30

Kaposváron születtek az ország első lombikborjai

Megszülettek az ország első lombikborjai a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán. Az Embrió-átültető Központ munkatársainak sikerült élő szarvasmarhából petesejt leszívásával, laboratóriumi körülmények között végrehajtott termékenyítéssel lombikborjakat világra segíteni.

Góz Lilla

A három kisborjú még augusztusban született a Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. tehenészeti telepén és a Campus Cili, Campus Csongor és Campus Csanád nevet kapták. A program eredményeként a Kaposvári Campus partnervállalatánál, a Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. tehenészeti telepén 2020 augusztusában megszületett tehát az a három Murray Grey-borjú, amelyek az első in vitro embrió­-előállítási programból származnak. Zubor Tibor, az Embrió-átültető Központ szakmai irányítója 2019 novemberében összesen huszonkét petesejtet szívott le a tehenekből és hat beültetett embrióból született meg a három borjú.

A Kaposvári Campus Embrió-átültető Központjának és a Felsőfokú és Ipari Együttműködési Központ szaporodásbiológiai kutatócsoportjának munkatársai évek óta vizsgálják, hogy a mesterséges megtermékenyítés és az embrió-átültetés milyen hatásfokkal alkalmazhatóak a hő­stresszes (a klímaváltozás miatt esetleg bekövetkező, hirtelen jelentkező nagy hőingadozások) időszakban. A szarvasmarha szaporításában alkalmazott biotechnológiai módszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a tej- és húshasznú állományok genetikai előrehaladásának fejlesztésében, továbbá a kimagasló genetikai értékű donor­egyedektől nyerhető ivadékszám növelésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában