közeleg a tél

2020.09.30. 09:00

Nagybajomba kerül a legtöbb szociális tüzelő

Somogy megyében idén Nagybajom nyerte el a legnagyobb összeget szociális tűzifára. 8,4 millió forintból vásárolhatnak 414 köbméter téli tüzelőt.

Góz Lilla

– A településen van vezetékes földgáz, de nagyon sokan fűtenek fával, az a célunk, hogy háztartásonként két köbmétert adjunk idén is – mondta lapunknak Pirka Mátyás polgármester. Hozzátette: az önkormányzat szociális bizottsága a beérkezett igények alapján fogja kiosztani a tűzifát, szeretnék, ha mindenkihez megérkezne karácsonyig a téli segítség. Mindenkinek házhoz viszik a tűzifát, a fuvarköltséget az önkormányzat állja.

A megyében Csurgó nyerte a második legnagyobb összeget, 7,6 millió forintot nyert a város a szociális tűzifapályázaton. – Tavaly pályáztunk először, amikor a lakosság száma lecsökkent ötezer fő alá, így belefértünk a belügyminisztériumi kiírásba – mondta el Füstös János polgármester. Hozzátette: első ízben 110 családnak tudtak segíteni, az idén az elnyert keretösszegből 400 köbméter fát fognak vásárolni. Kiemelte: céljuk, hogy minél több családon segíthessenek, sokuknak ugyanis nem telik téli tüzelőre. A megyében a legkevesebb támogatást, 76 200 forintot a negyvenhét bejelentett lakosú Kára kapta.

– Négy köbméternyi tűzifát tudunk vásárolni ebből a támogatásból – mondta el Füzesi Tamás, Kára polgármestere. Hozzátette: bőven van rászoruló a településen, ezért a falu határában lévő száraz keményfákat kivágják és ezeket is kiosztják. A területre új fákat ültetnek. Somogy megyében 221 önkormányzat részesült szociális tűzifa támogatásban, összesen 387,8 millió forint összegben. Góz Lilla

Szén is jut majd

A szociális tüzelőanyag program 2011 óta működik, a támogatási keret azóta ötszörösére emelkedett. Idén 5 milliárd forintot biztosít a kormány erre a célra. A program az ötezernél kisebb lélekszámú településeken élőket segíti. Idén 2329 önkormányzat pályázott, a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet legkésőbb 2021. február 15-éig osztják ki a rászorulók részére a saját szempontrendszer szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában