bőgés

2020.09.08. 14:00

Nyílik a határ a külföldi nimródok előtt

Jöhetnek a bérvadászok Magyarországra. Módosították a jogszabályt, a szeptember ötödikétől életbe lépett rendelkezés szerint már nem csak a V4 országokból, hanem a többi külföldi országokból is érkezhetnek vadászok.

Góz Lilla

Fotó: Gschwindt Márk

Módosították ugyan a jogszabályt, az idősebb külföldi vadászok azonban óvatosak, a folyamatosan emelkedő koronavírusos esetek miatt inkább kivárnak.

A szeptember a somogyi vadásztársaságok legforgalmasabb időszaka, ilyenkor szokott a legtöbb külföldi vendégvadász a megyébe érkezni. A koronavírus miatt nemrég elrendelt határzár viszont korlátozta a bejövetelüket. – A Dunántúlon jellemzően a gímszarvasbikára alapoznak a vadásztársaságok, van olyan somogyi társaság, amelynek bevétele több mint ötven százaléka ebből áll – mondta Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei területi szervezetének titkára. Hozzátette: a külföldi vadászok részére augusztus végéig a tervezett háromszáz helyett mindössze száz engedélyt adtak ki.

Szeptember ötödikétől mégis megnyílt az út a külföldi vadászok számára. – Huszonöt éve nálunk vendégeskedő osztrák vadászok nyomban telefonáltak, hogy jöhetnek-e hozzánk vadászni – mondta lapunknak Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke. Hozzátette, a határon be kell mutatniuk a bérvadászati szerződést, és akkor beengedik őket. Megjegyezte: bevételeik 30 százalékát a külföldi vadásztatás fedezi, azonban azt tapasztalja, hogy a most bejelentett könnyítéssel sem áll helyre egy csapásra a megszokott rend. Sok külföldi vadász ugyanis inkább kivár. – Azt tapasztaljuk, hogy főképp az idősebb német vadászok tartanak attól, hogy folyamatosan emelkedik hazánkban a koronavírusos betegek száma, emiatt rájuk nem számíthatunk – mondta el a vadásztársaság elnöke.

Ki kell fizetni a vadkárokat

A Földtulajdonosok és Természetbarátok Látrányi Vadász­egyesületénél elmondták: folyamatosan tájékoztatják a külföldi vadászokat, hogy az új szabályozás szerint már jöhetnek hozzájuk. – A vadkárt, a hivatásos vadászokat ki kell fizetni, s ha az idén elmaradnak a külföldi vadászok, abban az esetben nagy bajban leszünk – mondta el lapunknak Udvaros Zoltán, a vadásztársaság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában