immunvért

2020.10.20. 09:00

Elindult a roham az influenza elleni védőoltásért

Az idén kiugró az érdeklődés az influenza elleni oltóanyag iránt, amely már meg is érkezett megyénkbe. A somogyi háziorvosok a hét elején vehetik fel az adagokat, és a legtöbb helyen már felkészültek a rohamra. Ha elfogyott a készlet, igény szerint utánrendelhető.

Kovács Gábor

20191111 Szekszárd Szekszárdi háziorvos Dr. Papp Zoltán épp influenza elleni oltást ad. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Az ingyenes influenzaoltásra jelentkezne nyugdíjas kaposvári olvasónk, József, aki eddig hiába próbált telefonon időpontot kérni a háziorvosától, és attól fél, hogy az asszisztensek leterheltek lesznek, ha túl sokan akarják egyszerre regisztrálni magukat a díjmentes oltásra. Szeretné elkerülni a tolongást, és az után is érdeklődött, hogy előnyt élveznek-e a krónikus betegek.

Az érdeklődés jóval nagyobb az oltóanyag iránt, mint a korábbi években, felelte kérdésünkre Kovács József háziorvos, aki 1200 pácienst lát el Lengyeltótiban. Hétfő, kedd és szerda délután vehetik át a háziorvosok az oltóanyagot, erről kapott értesítést a népegészségügyi szervtől Regős Judit, kaposvári háziorvos. Hamarabb érkezett meg most az oltás, mint az előző években.

– Mi már felmértük az éves fogyást, ennek megfelelően tudunk majd újra rendelni, ha elfogytak az adagok – mondta a doktornő. – Én 200-at rendelek minden évben, és ehhez csak egy keveset kellett még igényelni. Az idén felfokozott az érdeklődés, de van bőven oltóanyag, és adunk mindenkinek szívesen!

Ezen a héten jut oltóanyaghoz Regős Péter, aki több mint 40 éve háziorvos Balatonbogláron, a kettes számú körzetben.

Általában egy év alatt 150-200 adag fogy el náluk, de hogy az idén mennyire lesz szükség, azt még nem tudja, mert sok az érdeklődő, az idősebb és a fiatal korosztályból egyaránt.

– Ezen a héten már mehetünk a tisztiorvosi szolgálathoz, mert már megérkezett az oltóanyag – mondta el érdeklődésünkre Bálint Sándor Mihály, nagyatádi háziorvos. – Már jelentkeztek is rá jó páran. A 60 év felettieknek és a krónikus betegeknek mindenképpen érdemes beadatniuk az oltást.

A védőhatása a koronavírusra is kiterjedhet oly módon, hogy az immunrendszert felpörgeti, és emiatt kevésbé lehetnek fogékonyabbak a fertőzésre, akik felvették az influenza elleni oltást.

Átcsoportosítható az oltóanyagkészlet

Minden megyébe megérkezett az influenza elleni oltóanyag, jelentette be az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Ezután kezdik majd beoltani a háziorvosok azokat, akik kérik, de természetesen ez önként felvehető védőoltás, ismertette. Heti jelentést kért a munkatársaitól arról, hogy pontosan lássák, hogy fogy az egyes körzetekben az oltóanyag. Ahol nagyobb az érdeklődés, oda átcsoportosítják a készleteket onnan, ahol kevesebben kérik a védőoltást. A vakcina minden praxisban rendelkezésre áll, de az igénylőknek minden esetben telefonos bejelentkezéssel kell időpontot kérniük a háziorvosuktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában