maszkgond

2020.10.12. 20:00

Láthatatlanná teszi a kommunikációt a vírus

Megnehezíti a hallássérültek mindennapjait a maszkhasználat. Szalkai Iván, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) Somogy megyei titkára szerint a bevásárlásnál és az ügyintézésnél akadnak kellemetlenségek, viszont jeltolmács és egy számítógépes kontaktszolgáltatás is segíti őket.

Marosi Gábor

Függönyt akart vásárolni az egyik kaposvári boltban Szalkai Iván. Az amúgy nem túl bonyolultnak tűnő dolog a hallássérült férfi számára mégsem volt egyszerű. Jeltolmács segítsége nélkül, némi hangot kiadva igyekezett magyarázni az eladónak, mire lenne szüksége. A bolti dolgozó bólogatott és már mutatta is választékot, de mint utólag kiderült, felét sem értette annak, amit a vásárló mondott.

Szalkai Iván alapból sem beszél könnyen, a maszk miatt azonban most még nehezebben lehet érteni, mit mond. – Az emberekkel csak akkor értjük meg egymást, ha lehúzzuk a maszkot – mondta Szalkai Iván. – Mi hallássérültek, hogyha egyedül vásárolunk, akkor alapvetően szájról olvasunk. A boltban például rámutatunk egy termékre és mutatjuk, hogy tíz vagy húsz dekát, öt-hat szeletet szeretnék vásárolni. Ezt megértik az eladók, viszont, ha mi vagy ők vissza­kérdezünk, akkor már baj van. A maszk alatt sajnos nem látszik a szájmozgás, ezért előfordul, hogy levesszük és az eladót is erre kérjük.

– Persze írásban is lehet kommunikálni – folytatta a SINOSZ megyei titkára. – Egy másik módszer pedig a KONTAKT tolmácsszolgálat. Egy alkalmazás segítségével összekapcsoljuk a központban ülő jeltolmácsot az ügyintézővel, így segítenek elintézni a dolgainkat. Ez nagyon jó szolgáltatás, de sajnos nem mindenhol és nem minden hallássérült számára érhető el – tette hozzá Szalkai Iván.

Az adatok szerint Somogy megyében jelenleg mintegy 700 siket ember él, 115 pedig tagja is a SINOSZ-nak. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének megyei szervezete a hétvégén ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. A Dorottya Hotelben megszervezett eseményen elhangzott, a szervezet tagjainak átlagéletkora folyamatosan emelkedik, a létszámuk pedig csökken.

Átlátszó arcpajzs segíti az oktatást

Gyurina Éva, a Somogy Megyei Duráczky EGYMI és Kollégium főigazgatója elmondta, a hallássérült gyerekeket nem lehet maszkban tanítani, hiszen az eszköz meggátolja a zavartalan kommunikációt. – A gyógy­pedagógusaink átlátszó arcpajzsban oktatnak – mondta Gyurina Éva. – A hallássérült szakos tanárok, a logopédusok kaptak ilyen eszközt, illetve azok a szaktárgyakat tanítók, akik igényelték. Védekezés szempontjából nagyon jó a pajzs, a felülete azonban esetenként tükröződik, ezért a száj­ról olvasási képet torzíthatja. Ami azért is probléma, mert a siket gyerekeknél a szájról olvasás egy nagyon fontos kommunikációs csatorna. A szünetekben, a folyóson, közösségi terekben kell használni a száj­maszkot, de ha a pedagógus egy hallássérült fiatallal beszélget, akkor félre vonulnak, betartják a megfelelő távolságot, leveszik a maszkot és úgy kommunikálnak – tette hozzá a főigazgató. Az udvaron az alsósok és a felsősök külön levegőznek, szájmaszkot pedig ott nem kötelező hordaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában