nem vakító fények

2020.10.21. 18:00

Nem elég látni, látszani is kell ősszel az utakon

Ingyenes látásvizsgálat és gépjármű ellenőrzés várja az autósokat október 19. és december 6-a között. A rendőrség nyolcadik éve hívja fel a figyelmet a Látni és látszani kampány keretében a őszi-téli időjárásnak megfelelő közlekedésre.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Átvizsgálásra vittek szerda reggel egy gépkocsit a Magyar Autóklub kaposvári műhelyébe.

Az autó tulajdonosa a napokban foglalt időpontot, hogy szeretné a „Látni és látszani kampány” keretében ingyenesen átvizsgáltatni járművét. – Átnéztük a világító-jelzőberendezéseket, az ablaktörlő állapotát, az ablakmosó töltöttségét, az ablakok fűtését és a gumiabroncsok állapotát – sorolta Herceg István, a szerviz műszaki vizsgabiztosa. Hozzátette: a 19 pontból álló átvizsgálási táblázat alapján ellenőrzik még a műszerfal világítását, a szélvédőt, az ülésfűtést, a ventilátort és a fagyálló szintet is. Többen kértek már időpontot átvizsgálásra, a műhelyük a kezdetek óta részt vesz a rendőrség kampányában. – Mindenképpen fontos a tél előtt ellenőrizni gépjárművünket, most ez nem kerül semmibe. Mi felírjuk a hiányosságokat, amiket pótolni kell, a beállítási problémákat pedig helyben megoldjuk – hangsúlyozta Herceg István. Kiemelte: a legtöbbször egy-egy izzócsere után elmozdul a világító berendezés és ezek beállításra szorulnak.

Idén nyolcadik alkalommal, október 19. és december 6. között a rendőrség a „Látni és látszani” kampány keretében hívja fel a figyelmet az őszi-téli időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra. Somogyban négy kaposvári és egy siófoki szerviz vesz részt a figyelemfelhívó programban. Optikai üzlet a megyéből idén nem jelentkezett a kampányra. Az egyik kaposvári benzinkúton a fagyálló és olaj szintet mérik meg.

A megyei rendőr-főkapitányság pedig Somogyban az ősz folyamán több helyen ellenőrzi az autók világító berendezéseit és a gumiabroncsok állapotát. Ajándékkal is kedveskednek a felkészült sofőröknek.

Magyarországon egyébként 2015 óta kis mértékben emelkedett a sérüléssel járó közúti balesetek száma. Az azonban jó hír, hogy a növekedés a könnyű sérüléssel végződő eseteknek tulajdonítható, a halálos és súlyos balesetek száma kis mértékben mérséklődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában