napelem parkosítás

2020.10.02. 20:00

Szolárbirkák legelnek már a csurgói napelemek tövében

Három hektáron, 1500 kilowatt peak pillanatnyi csúcsteljesítményű naperőművet adtak át Csurgón. A 600 millió forintos fejlesztés nem csak tiszta energiát állít elő, de barnamezős beruházásként valósult meg.

Koszorus Rita

Egykor hulladéklerakó működött a területen, 100 ezer köbméter szemét hevert ott, ahol már napelemek sorakoznak, amelyek a napsugarakat alakítják át villamos energiává. Tövükben pedig békésen legelészik húsz birka.

Egy esztendeje indult a csurgói naperőmű tesztüzeme, az elmúlt év tapasztalatait összegezte a beruházó Astrasun Csoport az ünnepélyes átadón. – Ilyen helyszínre ritkán építenek napelemparkot, de mi több technológiát ötvözve megoldottuk – mondta Keresztes Attila, az Astrasun igazgatója. A napelem-modulok állíthatóak, így évszaknak megfelelően módosítható a dőlésszög. A lábazat, amelyben – optimális esetben – a földben van, gyökérszerűen ágazik szét és tartja a paneleket. Keresztes Attila beszámolt arról is, hogy a 100 kilométeres szelet is jól bírta. A terület fűnyírását birkák végzik, s egyben trágyájukkal hozzájárulnak a rekultivált szeméttelep talajának újjáépítéséhez.

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: csurgói polgármestersége alatt nagy fejtörést okozott a terület hasznosítása. Óriási siker, hogy azóta idáig sikerült eljutni.

Füstös János, polgármester az átadón elmondta: mindig nagy öröm, ha olyan beruházás átadóján vehet részt egy városvezető, amelyet magánvállalkozás valósít meg.

Jövőre 6 milliárd forint értékben épít naperőműveket az Astrasun Csoport.

Somogy megyében az MVM Zrt. Barcson, Lengyeltótiban és Somogytúron létesített napelemparkokat. Ezek teljesítménye 498 kilowatt, a társaság tájékoztatása szerint várható éves termelésük 6 ezer megawattóra lesz.

A Sunflower Energy Kft. tíz napelemparkot üzemeltet a megyében többek között Kaposszerdahelyen és Kaposhomokon is. A parkok egyenként 800 ezer kilowattóra energiát állítanak elő, amelyet a cég csakúgy mint az Astrasun Csoport Csurgón, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt -nek (MAVIR) értékesít.

Tiszta országért fejlesztenek

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az eseményen gratulált a beruházónak a példamutató beruházásért. Úgy fogalmazott: Ennek a beruházásnak köszönhetően úgy tud újjáéledni a föld, hogy közben termel is tiszta áramot, energiát.

Az ITM parlamenti államtitkára felidézte: a 2020 elején elfogadott Klíma– és Természetvédelmi Akcióterv 2030-ig legalább 6 ezer megawatt napenergia termelő kapacitás üzembe állítását ösztönzi, a nagyerőművek mellett az egyéni fogyasztókra is számítva. A cél, hogy 2030-ra legalább kétezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kilowattos háztetőre szerelt napelemmel.

Erre pályázati lehetőség nyílik majd, amelyről a közelmúltban Palkovics László miniszter beszélt egy szakkiállításon. Mint mondta, uniós forrásból 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában