tudás házhoz

2020.11.17. 14:00

Könyvfutárnak álltak, egyre népszerűbb a mobil olvasószolgálat

Gyalogosan, kerékpárral és autóval viszik a kaposváriak otthonába az olvasmányokat a Takáts Gyula Könyvtárból. A bibliotéka vezetése a bezárást követően úgy döntött, hogy a járványhelyzet idején is eljuttatják a könyveket olvasóiknak.

Góz Lilla

Már a kiközvetítésre váró könyveket pakolta hétfőn reggel Horváth Roland a kaposvári könyvtár előterében. Egy fiatal lánynak állította össze csomagját, amelyet hétfőn délelőtt juttatott el hozzá. – Sokszor gyalog megyek, az egyik kollégám kerékpárral, a másik pedig gépkocsival viszi az olvasmányokat – mesélte a kaposvári könyvtáros. Tapasztalataiból kiemelte: nagyon sokan várják már az olvasnivalót és sosem marad el a köszönet.

– A legtöbben a szépirodalmi kiadványokat és a krimiket keresik, nagyon népszerűek Ken Follett, Danielle Steel művei, a gyereknél pedig a Zizi naplója sorozat a sláger – sorolta a könyvtáros. Első útja a Füredi utcába vezetett, az ajtóban már várta Nichter Krisztina, aki a munkahelyére kérte a könyvcsomagot. – Szombaton mentem volna könyvtárba, de sajnálattal olvastam, hogy bezárt, ezért rendeltem szakkönyveket és kötelező irodalmakat. Az egyetemi tanulmányaimhoz kellenek, Budapesten hallgatok kommunikációtudományt – mesélte a fiatal lány. Nagy segítség számára, hogy házhoz hozzák a könyveket, mert már a vizsgaidőszakra készül és minden szakanyagokat nehéz beszereznie.

– A múlt héten szerdán be kellett zárnunk és két napra rá elindítottuk a könyvek házhoz szállítását. Tavasszal is sokan éltek ezzel a szolgáltatásunkkal – mondta el Horváth Péter, a Takáts Gyula Könyvtár igazgatója. Az érvényes olvasójeggyel rendelkezők maximum kilenc könyvet kérhetnek. – Az átadás és átvétel is érintésmentes, mikor visszakerülnek a könyvek, akkor három napra karanténba tesszük és az online katalógus jelzi, hogy mikor kölcsönözhetőek újra – avatott be az igazgató. A házhoz szállítás most is nagyon népszerű, múlt péntek óta negyvenhárom kérés érkezett a bibliotékába, amelyek közül harmincötöt már teljesítettek is olvasóiknak.

Házhoz mennek a kért könyvekkel, de a karanténszabályokat nem szegik meg

A látogatási tilalom idejére újra bevezette a házhoz szállítási szolgáltatását a Takáts Gyula Könyvtár. A tavaszi, kora nyári időszakban másfél hónap alatt 345 könyvtártagnak összesen 2147 könyvet szállítottak ki. Szeptemberig több mint félezer új kötettel bővítették meglévő állományukat. Megtudtuk, aki most szeretne igényelni könyveket, a (82) 527-356-os telefonszámon teheti meg, vagy a könyvtár honlapján található kérdőív kitöltésével. Fontos, hogy az előre egyeztetett időpontokban szállítják ki a kért olvasmányokat, viszont DVD-t, CD-t nem lehet így most kölcsönözni. Egy olvasó egyszerre kilenc könyvet kérhet, és ha igényli akkor nem a lakcímére, hanem munkahelyére viszik ki. A szolgáltatás csak a központi könyvtárba beiratkozott, aktív olvasójeggyel rendelkező, kaposvári olvasóiknak szól. Karanténban lévő, beteg, fertőzött olvasókhoz nem mennek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában