tragédia

2020.12.15. 14:00

Kétszer támadta meg a rák a kis Nílát

Szász Níla születése óta mosolygós, vidám lány volt, egészen kétéves koráig. A bolhói gyermek imádott játszani, rajzolni, énekelni, szaladgálni, egyszerűen csak jól érezte magát. Sajnos, azonban váratlanul egy alattomos betegség áldozata lett.

Kovács Gábor

Az édesanya először egy kitüremkedésre lett figyelmes a gyerek testén, így kezdődött a sorscsapás. A történetüket Danyisné Kelemen Andrea, az Angyalok Jótékonysági Licitcsoport tagja segítségével osztották meg.

– Nem volt könnyű várakozni a pécsi gyermekklinika onkológiai osztályán, mert azt hittük, hogy nem tartozunk ide, valami félreértés lesz az egész – emlékezett az édesanya, Muzsek Hajnalka. – Aztán egy orvos közölte a sokkoló hírt: nagy a baj, Wilms tumor, vagyis vesedaganat, harmadik stádiumú rák. A kórházból Níla már nem jöhetett haza, vénát keresve, kanült kötöttek be neki. Csak sokadikra sikerült a tűt beszúrni, nagyon nehéz volt, s nagyon megerőltető, mivel estére már a kis hercegnőnk nagyon elfáradt. Rettenetesen sírt, fájdalmas, kérlelő tekintettel igyekezett segítséget kérni, de nem tudtam segíteni neki.

Níla első betegsége után a kórházban.

Nagyon nehéz pillanat volt, és ezután egy kisgyermeknek nem való küzdelem, harc vette kezdetét. Hosszú hetekig tartó kemoterápiával készítették fel Níla szervezetét a műtétre. Sok-sok szenvedést követően, hajacskájával és erejével megfogyatkozva készen állt a műtétre. A nyolc órás operáció bonyolult volt, eltávolították a fél veséjét. Az intenzív osztályon a szülők könyörögtek, hagy maradhassanak a kétéves kislány mellett. A fájdalmas kép a kórházi ágyon örökre kitörölhetetlenül beléjük ivódott.

Voltak nehezebb és még annál is nehezebb napok, hosszú és gyötrelmes út volt. A gyermek veséje nehezebben tartotta a vizeletet, kis fogai a sugárzás miatt romlottak, alvászavarral is küzdött, immunrendszere gyengébb volt az átlagnál. De végül tünetmentesnek bizonyult, és hat­évesen első osztályos tanuló lett. Amikor már azt hitték, hogy minden rendben, a rémálom folytatódott. A kislány sírva ébredt, és nem tudott felülni az ágyból. Nem tudta uralni testét, mindene fájt. Még aznap megtudták a diagnózist, ismét a rákbetegség támadta meg szervezetét. Ezúttal a leukémia volt a diagnózis. Újra emberfeletti küzdelmet kellett megélnie a kislánynak. Két éve csontvelő-transzplantáción esett át, de állapota nem javult, nagyon legyengült.

Níla a transzplantáció után otthonában.

– Bár az orvosok szerint lassító kezeléssel legfeljebb egy évünk van még, amit együtt tölthetünk, de számunkra ő itt van, együtt nevetünk, játszunk, mesét nézünk, s legyen az bármilyen kicsi százalék, de belekapaszkodunk, s megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy velünk maradjon! – jelentette ki az édesanya. – Szülőként muszáj ezt tennünk...

Segítséget vár a család, kislányuk életét szeretnék könnyebbé tenni

Szeretnének a kislány fájdalmán enyhíteni és ezt speciális készítményekkel megtehetik, azonban ezek olyan sokba kerülnek, hogy a család nem tudja finanszírozni. Níla életminőségén és esélyén az életben maradáshoz ezek a készítmények segíthetnek. Kérnek szépen mindenkit, akinek módjában áll segíteni, próbálja meg könnyebbé tenni Níla életét. A szülők szerint nagyon nagy szüksége van mindenki támogatására. Muzsek Hajnalka (Níla édesanyja) számlaszáma: 11600006 – 00000000 – 25647583, külföldről történő utaláshoz: IBAN HU28 1160 0006 0000 0000 2564 7583.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában