bliccelés

2021.01.19. 17:30

A bliccelés mesterei: változatos trükköket vetettek be a potyautasok

Elbújnak a mosdóba vagy úgy tesznek, mintha aludnának: a bliccelők változatos trükköket vetettek be az elmúlt évben megyénkben. Van olyan siófoki potyautas, aki több mint 800 ezer forinttal tartozik a vasútnak.

Harsányi Miklós

A MÁV-Start megyei nyilvántartást nem vezet a követelésekről, a somogyi büntetésekről annyit tudni, hogy a vasúttársaság kezelésében lévő követelések közül 2020 végén két siófoki és egy kaposvári bliccelő tartozása meghaladta a félmillió forintot. Közülük a rekorder – 47 esettel – 800 ezer forintnál is több tartozást halmozott fel.

– Országosan 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban több mint 86 ezer büntetést róttak ki – derült ki a vasúttársaság lapunknak elküldött tájékoztatójából. – A siófokiak és kaposváriak részére 5,8 millió forint értékben több mint 560 büntetést szabtak ki a jegyvizsgálók. Ezek közül a mai napig összesen 165-öt fizettek ki, közel egymillió forint értékben.

Kovács Zsolt, a Kaposvári Közlekedési Zrt. értékesítési és IT-vezetője lapunkat arról tájékoztatta: a korábban bevezetett első ajtós felszállás hatékony eszköznek bizonyult az érvényes menetjegy vagy bérlet nélkül utazni szándékozók kiszűrésére. Az utasok számához viszonyítva a szolgáltatást jogosulatlanul igénybe vevők száma egy százalék alatti. – Ezeknél az utasoknál jellemzően a kiegészítő igazolványok – Kaposvár-kártya, diákigazolvány – érvénytelensége miatt szabnak ki pótdíjat – tudtuk meg. – Összességében utasaink fegyelmezettek és menetdíj megfizetésével veszik igénybe szolgáltatásunkat.

A somogyi buszjáratokon 2018-ban 6312 ellenőrzést végeztek, s 608 ezer forint értékben 76 esetben szabtak ki pótdíjat. Ebből eddig 45 utas közel 253 ezer forintot térített meg, tájékoztatott a Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatósága. Két éve a 6172 ellenőrzés során 21 alkalommal 168 ezer forintért pótdíjaztak, s 13 utas több mint 109 ezer forintot térített meg. – 2020-ban a veszélyhelyzetben elrendelt intézkedések miatt 3500 ellenőrzést végeztek munkatársaink – közölte a zrt. – Negyvenkét alkalommal állapítottak meg pótdíjat, 336 ezer forint értékben, amelyből közel 137 ezer forint folyt be.

Veterán autó is bánta már a bliccelést

Mosdóba rejtőzés, alvástettetés: a vonatokon a potyautasok ilyen trükkökkel is próbálkoztak, s előfordult, hogy hátrányos élethelyzetükre hivatkoztak. A pótdíj összege a vonaton 2600 forint, míg utólagosan fizetve 8000 forint. Ha a bliccelő 30 napon belül nem fizeti meg a bírságot, úgy már 12 ezer forint pótdíjat kell fizetnie, s a követeléskezelési és postaköltséggel, illetve adott esetben késedelmi kamattal is növekszik az összeg. A MÁV azt is közölte: a tartozások rendezéséhez az érintettek egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak.

– A fizetést megtagadók esetében a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget – közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága. – Rosszabb esetben a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot. Olyan is előfordult már, hogy az adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében. A magas összeggel tartózók ellen a vasúttársaság büntetőfeljelentést tesz, mivel az már csalásnak minősülhet.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában