nincs cseppfertőzés

2021.01.18. 20:00

A gyógyszerből is kevesebb fogy, ha nem megyünk sehova

Míg a korábbi években halomra vásároltuk a légúti megbetegedések orvoslására szolgáló gyógyszereket, addig egy éve alig vettünk belőlük. A közösségi élet visszaszorításával és a középiskolások online tanrendjével a cseppfertőzéses betegségek szinte eltűntek, gyógyszereik a raktárakban porosodnak, a szavatosságuk pedig lassan lejár.

Turbéki Bernadett

Lázcsillapító szuszpenzió gyerekeknek, köhögéscsillapítók, és torokfertőtlenítők – a raktárakban várják, hogy egyszer szükség legyen rájuk. Hamarosan lejár a szavatosságuk, és vissza kell küldeni őket a nagykereskedőhöz, megsemmisítésre.

– Vannak olyan készítmények, amelyeket a közeli lejárati határidő miatt akciózunk – mondta Tóthné Kalota Veronika, a Szolgáltatóház gyógyszerésze. – Az influenzaszerű megbetegedésre kapható gyógyszerek tömegesen maradtak a patika polcain. Az igen népszerű, általános iskolás korosztálynak való láz- és fájdalomcsillapító szuszpenzió kereslete ötödére csökkent. A meghűléses tünet­együttest enyhítő komplex készítményből is hatvan százalékkal kevesebbet adtunk el 2020-ban, mint a korábbi esztendőkben – tette hozzá a patikus, aki úgy vette észre, az orrspay-vel ugyanez a helyzet.

– A koronavírussal kapcsolatos szabályozások miatt sok óvintézkedést megtettünk. Millió fölötti kiadás volt a maszkok beszerzése, a fertőtlenítés, a műszaki és technikai átalakítás, amelyek mind azt szolgálják, hogy továbbra is biztonságosan tudjunk működni – mondta. – Hálás vagyok azért, hogy nem kellett bezárnunk, ám a csökkent árbevétel nem kompenzálja az óvintézkedésre fordított kiadásainkat.

– A nyugtalanító helyzetben, kétgyermekes anyukaként annak örülök, hogy a fiatalokat békén hagyták a vírusok az elmúlt évben, még akkor is, ha ez nekünk nem hajtott anyagi hasznot. Szerencsére mást is forgalmazunk, a megelőzésre fordítható vitaminokat sokan keresik, bár ennél többet is tehetnénk az immunerősítésért – mondta a gyógyszerész.

Betáraztak

– Korábban, már az influenzajárvány idején is gyakran tettem fel a kérdést, hogy miért nem helyeznek ki a közintézményekben kézfertőtlenítőket. Most látszik, milyen hatást lehet elérni – mondta Szabó Péter, a Somogy Megyei Gyógyszerészkamara elnöke.

– Aki betárazott a gyógyszerekből, vállalta a kockázatát annak, hogy esetlegesen nem tudja eladni. A TB által támogatott gyógyszereknek nem emelkedett az ára, a vérnyomáscsökkentő annyiba kerül, mint eddig. A szabadáras termékek viszont egyenes arányban követik a bolti áremelkedések mértékét – tette hozzá.

– Az látszik, hogy a csökkent kapacitással működő egészségügyi ellátás miatt sokan saját ötlettől vezérelve gyógyítják magukat, mert nem akarnak az egészségügyi intézményekbe bemenni. Ha megvásárolják a vitaminkészítményeket, akkor már tettek valamit az egészségükért, hát, még ha be is veszik... – tette hozzá Szabó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában