városi vadak

2021.01.27. 14:00

A róka rágja a kutya vacsoráját

Évről-évre gondot jelentenek a Balaton-parti településeken a házak közé betévedő kisragadozók, vaddisznók és szarvasok. Az idén az eddig enyhe tél miatt kevesebb eset történt, de mindenképpen megoldást sürgetnének a tóparti településvezetők a problémára.

Koszorus Rita

Fotó: Gschwindt M.

Balatonszemesen a rókák okoznak folyamatosan fejtörést télvíz idején az itt élőknek, ezért az önkormányzat kénytelen volt intézkedni. – Évek óta problémát jelentenek a belterületre bejáró állatok – mondta Németh Kornélné polgármester. – Felvettük a helyi vadásztársaság elnökével a kapcsolatot és tanácsot kértünk, milyen csapdát vásároljunk – folytatta a balatonszemesi polgármester. – Abban is közreműködött, hogy a települést fenntartó társaságunk munkatársainak oktatást tartott a csapdák kihelyezéséről. Ugyanis ők fogják ezeket kezelni. Élve befogó csapdák érkeztek, amelyekbe bejutó rókákat a vadásztársaság juttatja vissza a természetbe.

Fonyódon is visszatérő problémát jelentenek a belterületre betérő vadak, ám ezért az ingatlantulajdonosok is felelősek. Gyakran előfordul, hogy a megmaradt ételt, vagy lehullott gyümölcsöt a kert végébe öntik. Mondván, így szegény állatoknak is van mit enni. Csakhogy ezzel egyúttal oda is szoktatják őket. Hidvégi József polgármestertől megtudtuk, az idei tél enyhesége miatt kevesebb vadat észlelnek a településen, viszont a rókák itt is felbukkannak.

– A rókák lejárnak a Balatonra vadkacsázni, de vaddisznók most nem nagyon vannak – mondta a városvezető. – Tavaly szeptember óta egyetlen esetet sem jeleztek felém.

Akkor egy kutyasétáltatót kergetett meg egy vaddisznó Fonyódon, szerencsére nem történt nagyobb baj.

– A berek közelsége miatt egyértelmű, hogy előfordulhat ilyesmi – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere. – A vadak beszorultak a nádasokba és az egész jó élőhely nekik. A rókák mellett az aranysakál az egyik legnagyobb gond. A helybéliek az ételeket kirakják a kiscicának, kutyának és helyettük ők jönnek megenni.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke lapunknak elmondta: a belterületen megjelenő vadak összbalatoni problémát jelentenek. – A Balatoni Szövetség 2021-es munkatervének összeállítása során a vadak elleni védekezésre is figyelmet fordítunk. – A védekezés elég bonyolult kérdés, mert fegyvert lakott területen csak szigorú szabályok mellett lehet használni. Csapdát kellene használni, a riasztás pedig nem igazán hatékony.

Kilövésre a jegyző adhat engedélyt, de csak az általa meghatározott helyszínen és időpontban lehet elejteni a tilosban járó állatot. Lombár Gábor felhívta a figyelmet, ha vadak okoznak kárt az ingatlanoknál bejelentést kell tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában