tartsd meg az aprót

2021.01.09. 14:00

Egyre jobban kiszorítja a bankkártya a készpénzt

Az év vége előtt újabb bankkártya-leolvasókat telepítettek több somogyi boltba, 2021-ben tovább bővül a készpénzmentes fizetési lehetőség.

H. M.

Forrás: Shutterstock

Fotó: ESB Professional

– Tizenhárom kistelepülésen eddig nem volt bankkártya-leolvasó a boltunkban, ezt a hiányt most pótoltuk – mondta Hatta József, a kaposvári Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője. – Két bankkal működünk együtt, s november elejétől december közepéig mindenhol felszerelték a készüléket, így többek közt Újvárfalván, Kaposkeresztúron és Rinyakovácsiban is.

Elmondta: a járvány alatt érezhetően nőtt az igény a készpénzmentes fizetési lehetőség iránt. Kártyás vásárlóik aránya azonban még így is csak 20 százalék. Az idősebb vevőik továbbra is a papírpénzt részesítik előnyben. Hatta József hangsúlyozta: a bankkártya nemcsak a vásárlóknak, hanem a kereskedőknek is biztonságosabb, és nem csak a járvány miatt. Néhány éve az egyik somogyi boltjukban hamis húszezressel fizetett egy vásárló. A pénzintézet szűrte ki az álbankót, s rendőrségi eljárással folytatódott az ügy.

Tóth Tamás, a toponári Deseda Pékség tulajdonosa közölte: bankkártyás fizetésre már négy éve lehetőséget teremtettek, és 2020-ban fokozatosan nőtt a kártyával fizetők száma. Jövőre már az online termékrendelés bevezetését tervezik. A vásárlók internetes utalással rendezhetik a számlát, s a partnerboltok átvevőpontként működnek.

Jó László kaposvári ékszerboltos, a Kisosz somogyi társ­elnöke azt mondta: megfordult a fizetési trend. Náluk októberben az összbevétel közel 60 százaléka kártyás befizetés volt, novemberben pedig már elérte a 82 százalékot.

Törvény kötelezi a kereskedőket az elfogadásra

Tavaly nyáron módosult a kereskedelmi törvény, amely kötelezővé teszi az online kasszával rendelkező kereskedőknek, hogy tegyék lehetővé az elektronikus fizetést is. Vagyis – más lehetőségek mellett – fogadják el a bankkártyákat 2021. január elsejétől. Ez azért is jelentős, mert a Magyar Nemzeti Bank tavalyi adatai szerint az országban 215 ezer online kassza működött, de csak 150 ezer bankkártya terminál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában