generátorkezelő

2021.01.18. 17:00

Évek óta sikerrel dacol a jégesővel

Somogy legjobb generátorkezelőjét, Keszkenyős Sándornét köszöntötte Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a napokban.

Góz Lilla

A szuloki szakember a legrégebbi kezelő a megyében, a jégelhárító rendszer indulása óta részt vesz a védekezésben.

Munkáját somogyi helyi termékekből álló csomaggal köszönték meg. Berek Gábor elmondta: Somogyban 2018-ban 66 esetben, 2020-ban pedig 48 esetben üzemelt az 59 manuális és 4 automata talajgenerátor. A megyében 8337 hektárra jelentettek be károkat, ebből mindössze két százalék volt a jégkár. A megyében a talajgenerátorok csaknem 11 ezer órán át működtek. 2018 óta országszerte működik a jégeső-elhárítás.

Na de mi is az a talajgenerátor?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott figyelmeztetések alapján az automata jégkármérséklő talajgenerátorok acetonos ezüst-jodidot bocsátanak ki a légkörbe és ez az anyag kettő-, háromezer méteres magasságban létrehozza azokat a mesterséges lecsapódási pontokat, amelyen apró szemű jégdarabok alakulnak ki. Az OMSZ naponta három alkalommal ad információt a rendszer üzemeltetői számára. A jégkár riasztást minden esetben járási szintre lebontva adja ki a Meteorológiai Szolgálat. Ezt a folyamatot hívják felhőmagvasításnak. A jégszemcsék sokkal nagyobb számban alakulnak ki, mint normál jégképződés esetén. Mivel az így képződött jégszemek sokkal kisebbek, mint a természetes úton képződöttek, ezért a levegőben, földet érés közben elolvadnak, vagy, ha nem, akkor is sokkal kisebb kárt okoznak a növényekben. A levegőbe kibocsátott acetonos ezüst-jodid a felhasználást követően a csapadékkal együtt a talajba jut, majd ott lebomlik. A párologtatással működő talajgenerátorok a jégeső kialakulása előtt néhány órával már elkezdik az ezüst-jodid levegőbe juttatását, amely által megindul a felhők szintjén a jégszemcse képződés. A párologtató eszközök óránként egy liternyi bekevert oldatot párologtatnak el. A dél-dunántúli régiót egy 265 km hatósugarú időjárási radar felügyeli.

Azokat a jégkármérséklő eszközöket, amelyeket emberi közreműködéssel üzemeltetnek, azokat képzett szakemberek kezelik. A rendszer üzemeltetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában