ösztöndíj

2021.01.23. 11:25

Havi 32 ezer forintot érhet a három és feles átlag

Apáczai-ösztöndíjat is kaphatnak rövidesen a szakképzős tanulók. Több mint kétezer nehezebb körülmények között élő diák pályázhat majd, s átlag havi 32 ezer forinthoz juthatnak.

Harsányi Miklós

László Attila, a barcsi Autó-László Kft. ügyvezető igazgatója előremutató kezdeményezésnek tartja az Apáczai-ösztöndíjat. Szerinte az új lehetőség tanulásra ösztönzi a fiatalokat és versenyhelyzetet teremt. Így nem csak az lesz a lényeg, hogy a diákok épphogy átmenjenek egy-egy vizsgán, hanem tudatos munkára sarkallja őket. Cégük több mint 20 éve foglalkozik gyakorlati oktatással, a fényezőkön és karosszérialakatosokon kívül autószerelők is a műhelyben lesik el a szakma fortélyait. Most tíz fiatal tölti náluk a gyakorlatot, s a 2021-2022-es tanévben is várják a diákcsapatot.

– Azok a diákok, akik valóban érdeklődnek a szakma iránt, azok rendszerint igyekeznek a tanulásban – hangsúlyozta. – Egykori tanítványok közül is többen dolgoznak nálunk. Lehet, hogy az ifjú szakemberek futnak egy kört az életben, kipróbálnak egy másik munkahelyet vagy külföldön próbálnak szerencsét, de közülük vannak, akik visszatérnek, s helyben keresnek megélhetést. Szükség van jól képzett, tapasztalt szakemberekre, akik aktívan bekapcsolódnak a termelésbe.

A személygépkocsik teljes körű javítására, műszaki vizsgáztatására szakosodott barcsi vállalkozás nagy figyelmet fordít a műszaki fejlesztésre, a meglévő 600 négyzetméteres szakműhelyük mellé a közelmúltban egy 250 négyzetméteres csarnokrészt húztak fel. László Attila kiemelte: olyan munkakörülményeket igyekeznek teremteni, ahol a jövő fiataljai elsajátítják a biztos szakmai alapokat.

A Kaposvári Szakképzési Centrum összesen 61 féle szakmát hirdetett meg, a tíz intézményében csaknem 5000 diák tanul.

Komoly segítség lehet az ösztöndíj

– Ha az apa vagy az anya munkanélküli, s esetleg még van egy-két testvér is a családban, akkor a középiskolások ösztöndíja komolyan segítheti a családi költségvetést – mondta el érdeklődésünkre Büttner Tamás, a nagyatádi Büttner Kft. ügyvezető igazgatója. – Jelenleg csaknem nyolcvan szakmunkás, illetve technikus tanuló tölti nálunk gyakorlati képzését. Van köztük gépi forgácsoló, esztergályos, marós, villanyszerelő és gépgyártás-technológus is. Mindegyik fiatallal munkaszerződést kötöttünk, nálunk a szakmai utánpótlás bázisát jelenti a képzés. Évente összesen tizenöt–húsz fiatal végez, s egy részük vállalkozásunknál helyezkedik el – tette hozzá Büttner Tamás.

Kétezer diák pályázhat majd sikeresen

Apáczai-ösztöndíjat is kaphatnak a jövőben azok a nyolcadikosok, akik szeptembertől technikumban vagy szakképzőben folytatják a tanulmányaikat amellett, hogy az alapösztöndíjat vagy később, a duális képzés keretében bért kapnak – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára. Schanda Tamás szerint országszerte több mint 2000 nehezebb körülmények között élő diák pályázhat sikeresen erre a támogatásra. Az átlagosan havi 32 ezer forintos ösztöndíj megszerzésének egyik feltétele, hogy a nappali tagozatos tanuló legyen eredményes az iskolában, az átlaga haladja meg a 3,5-öt. Az Apáczai-ösztöndíj pályázati felhívásának részleteiről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában