elfeledett olvasmányok

2021.01.07. 12:25

Napi húsz forint az amnézia

Az új esztendőt sokan „tiszta lappal” szeretnék kezdeni, ám akinek tartozása van, annak súlya továbbra is nyomja az érintett vállát, vagy inkább a pénztárcáját. A kaposvári Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtárban is várják a kintlévőségeiket, amelyeket az olvasók több éve nem vittek már vissza.

Turbéki Bernadett

A Véres játék című DVD, és Horváth Zsuzsanna: Pénzügy I. című dokumentumok jelenleg nem kölcsönözhetők a megyei könyvtárból, pedig már mások is keresték. Mindegyiket hosszú ideje vigyázza egy-egy könyvtárlátogató polca, vagy fiókja, ha egyáltalán még megvannak. Hiába értesítik a könyvtár munkatársai egymás után többször is a feledékeny olvasót, gyakran előfordul, hogy nem hozzák vissza a könyvtár jogos tulajdonát.

– Először e-mailben, vagy levélben küldünk értesítést a lejárt kölcsönzési határidőről, egymás után háromszor – tájékoztatott Farkas Katalin, könyvtáros. – Majd, ha szükséges, két tértivevényes levél emlékezteti a feledékeny olvasót. Ha ezzel sem érünk el eredményt, akkor közjegyzőhöz fordulunk, és behajtjuk a felhalmozódott késedelmi díjat, valamint a dokumentumaink árát, ha már nincsenek meg – tette hozzá a könyvtáros. Az olvasók a legkülönbözőbb témájú könyveket felejtik maguknál. Szakkönyvek, pénzügyi ismeretek, bestseller, és a médiatár dokumentumaiból is lapul náluk jó néhány.

– A célunk egyáltalán nem a büntetés, sokkal inkább, hogy visszaszerezzük és pótoljuk a dokumentumokat, illetve, hogy elérhetővé tegyük, újra szolgáltatni tudjuk a többi olvasó számára – mondta Horváth Péter, a könyvtár igazgatója.

– Korábbi években rendeztünk amolyan megbocsátó napokat, ám nem szeretnénk ebből hagyományt teremteni. Az olvasók ne arra készüljenek, hogy majd azon a napon mindent visszahozhatnak büntetlenül – tette hozzá a könyvtárigazgató.

Jelenleg azonban nincs lehetőség arra, hogy olvasó lépjen az intézménybe, így csak a veszélyhelyzet előtt is tartozók részesülnek majd megrovásban. Ha a veszélyhelyzetet megszüntetik, még egy hónap türelmi időt is kapnak, akik nem tudták visszavinni a könyveket. A tartozással azonban jó lesz csínján bánni, mert a könyvtár az idén napi tíz forintról húszra emelte a dokumentumonkénti tartozás összegét. A legmagasabb tartozás eddig 70 ezer forintra rúgott, és több mint ezerháromszázan most is régóta tartoznak az intézménynek. Közöttük a legrégebbi „amnéziás” olvasó 2014 novembere óta lóg a dokumentumokkal és a késedelmi díjjal, kilenc könyv van nála.

 

A járvány alatt is elérhetőek a kötetek

Ottjártunkkor is volt teendőjük a könyvtárosoknak, könyvstócokat készítettek elő, illetve pakoltak a helyükre. A könyvtárban ugyanis lehetőség van a már beiratkozott olvasóknak házhoz szállítás útján dokumentumokat kölcsönözni, igaz, csak Kaposvár határain belül. Napi húsz címre is eljuttatják a kért olvasni valót, és a kiolvasott könyvekért is elmennek, amikor újakat visznek.

A veszélyhelyzet megszűnésével újra lehet majd könyvtárba menni. Az idei év legnagyobb változása a médiatár olcsóbb elérhetősége, amelyet a tavalyi hétezer helyett idén 3600 forint éves díjért már igénybe lehet venni, ugyanis nem szükséges az alapdíjat megfizetni, ha olvasni nem szeretnénk.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában