leárazás

2021.01.06. 11:30

Szemre tetszetősek csak a januári akciók

Éppen csak beköszöntött 2021, s véget értek az ünnepi akciók, újra látványos 30-50-70 százalékos kedvezményt ígérő táblák jelentek meg a boltok kirakataiban.

Koszorus Rita

Pedig már az idei karácsonyi bevásárlószezon is más volt, mint ahogy azt a kereskedők megszokhatták. A nagy áruházakban egymást érték a vásárlók az ünnepek előtt, míg a kiskereskedők boltjaiban nagy volt a pangás ezekben a hetekben. Pedig a tulajdonosok mindent bevetettek, hogy odacsábítsák a vevőket, szinte november óta folyamatosan akciókkal bombázták a vásárlókat. Nincs másként januárban sem. De a forgalom gyér...

– Az idei december nagyon gyenge volt – mondta Hegyi Ferencné, akinek már 25 éve van női divatáruüzlete Kaposvár belvárosában. A kirakatban jelenleg is kint vannak a leárazást hirdető feliratok, de ottjártunkkor senki sem nyomta le a kilincset. – Ha öt napig itt várna, akkor sem jönne senki – mondta szomorúan a kiskereskedő.

Egy másik felkapott belvárosi butikban is hasonló tapasztalatokról számolt be az eladó. – Akcióztunk folyamatosan, de sokkal kevesebben vannak, szerintem a vírus miatt is félnek jönni – mondta a fiatal alkalmazott.

A nagyobb üzletláncokban sem tapossák egymást a vásárlók ezekben a napokban, pedig az 50 vagy akár 70 százalékos leárazások csábítóak is lehetnének. – Mindig központilag kapjuk meg, hogy mit értékelünk le – mondta Sipos Vivien, a KIK kaposvári csoportvezetője. – Jönnek a vásárlók, de karácsony előtt azért jóval nagyobb forgalom volt, akkor nem csak az akciós árukat keresték.

Most viszont sokan csak azért jönnek be, hogy körülnézzenek. – Engem kitett a férjem, mert dolga van, és így van egy órám, amíg nézelődhetek – mondta egy fiatal, áruk közt keresgélő kismama. – Ruhát nem veszek magamnak, mert növekszik a pocakom, úgyhogy semmi sem jön rám...

Van, akinek családi program a nézelődés az akciós feliratok között. – Most volt időnk, és eljöttünk körülnézni, hátha találunk valamit – mondta egy negyvenes évei végén járó háziasszony, aki családjával böngészett az akciós kabátok között. – Annyira nem érdemes szerintem most vásárolni, mert sokszor az utolsó darabokat akciózzák le.

Persze azért bravúros vásárlásokat is véghez lehet vinni, hiszen tényleg csalogatóak lehetnek a féláras termékek. De nem árt résen lenni, hiszen olyan multiról is beszámoltak a vásárlók, amely az akció előtti árra tette ki a látványos feliratot, így olcsóbbnak feltüntetve a drágább terméket.

 

Nem árt a több láb kiskereskedőként

Nem csak a megyeszékhelyen látják siralmasnak a helyzetet a kiskereskedők, Ható Anita marcali női divatáruüzletében sincs nagy forgalom. – A két ünnep között volt nálam akciózás, de tulajdonképpen folyamatosan akciózok, mert máshogy nem lehet fennmaradni. A vírushelyzet miatt 30 százalékkal csökkent a forgalmam az előző évihez képest. Azt gondolom, hogy már nem lehet ugyanúgy dolgoznunk, mint korábban. Ható Anita szerint kereskedőként is több lábon kell állni. – Tudok varrni, és van egy kis varrodám, úgyhogy vállalok ruhajavítást, maszkokat varrok, de készültek karácsony előtt manók, gyerekpárnák, ami különben nem volt jellemző. Nagyon remélem, hogy újra lehetnek esküvők, mert koszorúslány- és menyasszonyi ruhákat is vállalok.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában