aratás

2021.01.27. 11:30

Tetőként születik újjá a balatoni nád

Megkezdődött a nádaratás a Kis-Balatonnál. Két vállalkozó, összesen 146 hektárnyi terület aratására kapott engedélyt. A munkát március 15-ig kell befejezniük. Az összegyűjtött növényekből tető vagy kerítés készül, de a nádat hőszigetelésre is újra szívesen használják.

Marosi Gábor

Egy óriási, hatkerekű jármű járja a nádast a Kis-Balatonnál. A hatalmas aratógépen többen dolgoznak, mindenkinek megvan a feladata, így egyetlen felesleges mozdulatot sem végeznek a munkások. A vezetőn kívül mindenki a jármű platóján áll a hidegben. Ottjártunkkor éppen napsütéses, szeles időben végezték feladatukat.

A nádaratás megterhelő fizikai munka. Az úgynevezett sisállal összekötött kévéket helyben, kézzel kell elrendezniük. A természetes növényi kötöző anyag egy év alatt bomlik le, így nem kell attól félni, hogy szennyezné a környezetet. A nádkévéket a vágógép platóján gyűjtik össze, ha megtelik a plató, a partra viszik a rakományt az úgynevezett náddepókba. Ezután gúlába állítják és minőség alapján szétválogatják a levágott növényt.

Vida Imre és csapata néhány nappal ezelőtt kezdett el dolgozni a Balatonszentgyörgyhöz közeli területen. A vörsi vállalkozó elmondta, hogy most többször kell fordulniuk, mert nem fagyott be a nádas, s így a kisebb rakomány súlya nem tesz kárt a természetvédelmi területben.

– A nád minősége nem a legjobb – mutatta a szálakat Vida Imre. – Sok helyen még leveles a növény, nem érett meg eléggé. Ez nemcsak itt jellemző, hanem országos probléma. Emiatt később tudtuk kezdeni az aratást, így nem biztos, hogy a határidő végéig végzünk az egész területtel – mondta a nádarató. Vida Imre azt egyelőre még nem tudja, hogy milyen áron lehet majd túladni az idei nádon, de a Balaton környékéről azonban több vevőjük is van. Vásárlóik leginkább tetőfedéshez viszik az alapanyagot. A nád azonban nemcsak Magyarországon, hanem Dániában és Hollandiában is nagyon népszerű.

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság megkeresésünkre közölte: a nádaratásra minden évben nagy szükség van, hiszen a növény és a terület ezáltal is meg tud újulni. Kiemelték, igaz, hogy március közepéig szól az aratási engedély, de ha tartósabban meleg lesz és elkezdődik a hüllők, kétéltűek vonulása és a madarak költési időszaka, akkor abbahagyják a munkát. Nemcsak aratják, hanem égetik is nádat. Ez azért fontos, hogy erősebb, vitálisabb nádas alakulhasson ki, valamint a rengeteg kórokozó és kártevő elpusztuljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában