kinti program

2021.01.06. 17:30

Túrabakancs a válaszunk a járványszülte bezártságra

A hagyományok felélesztését tűzte ki célul a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, amely évek óta változatos programokkal fogja össze a helyi közösséget. Az év végén elcsendesedett az egyesületek élete; a máskor színes évbúcsúztató programok a járvány miatt elmaradtak.

Kovács Gábor

Az ipar szinte minden ágának gazdag múltja van a városban, hajdan rengeteg kisiparos és kiskereskedő élt Marcaliban. A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület eddig 16 könyvet adott ki, elsőként a helyi vásárszabadalom, a cégek és kereskedők életét feldolgozó művet. Gál József és Móricz Béla helytörténet-kutatók hagyatékából merítettek, a XVIII.-XIX. századig visszanyúlva. Az ipartestület hányatott múltú székháza 1926-ban épült, és ma már helyi védettséget élvez. A székház az ipartestület tulajdonában van, s benne rendezvényeket szervezhetnek.

Egy hosszú távú projekt következő lépéseként iparos műhelyek bemutatásával szeretnék a fiatalokkal megszerettetni az értékteremtő, kétkezi munka szépségét. Ezért megvásároltak egy ipartörténeti gyűjteményt. Kovács-, asztalos-, kádár, suszter-, és bőrdísz­műves műhely várja az iskolai csoportokat. Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület elnöke elmondta: az egyesület tagsága nem iparosokból áll, van köztük történész, orvos, ügyvéd, tanár is. – Sokrétű a tevékenységünk, rengeteg közös programot szervezünk, és a célunk mindig a hagyományokon alapuló értékek megőrzése, bemutatása – mondta. – Történelemmel, helytörténettel, szakmákkal kapcsolatos előadás-sorozatunk mindig nagy sikert arat, és népszerűek a gyalogtúráink is. Természetjárás közben a környék gyalogos turistaútjait is karbantartjuk, sőt alakítottunk már ki új útvonalakat is. Az utóbbi néhány túra különösen sikeres volt; a Covid okozta bezártság még népszerűbbé tette a természetjárást.

– Az egyesületünk a tevékenységeivel, rendezvényeivel több száz embert elér – számolt be róla az elnök. – A legtöbb érdeklődőt a marcali polgári bál vonzza, amelyet 100 év kihagyás után, jótékonysági alapon szerveztünk újra. Szintén tömegeket megmozgató rendezvény a marcali polgári piknik és ezermester találkozó. Több ezer ember gyűlik össze ilyenkor. A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület a nemzeti ünnepek megemlékezéseiből is kiveszi a részét. Marcaliban hiánypótlónak tartják az aradi vértanúkról, Trianonról, és a kommunizmus áldozatairól tartott megemlékezéseket. A hagyományos karácsonyi és óévbúcsúztató vacsorák most elmaradtak, de január 12-én a doni tragédiára már közösen szeretnének visszaemlékezni.

Jól megfér egymással a humán és a reál érdeklődés

A balatonújlaki születésű Szaka Zsolt végzettsége gépész üzemmérnök, műszaki tanár és középiskolai fizikatanár. Jelenleg is oktatja a marcali gimnazistákat. Egyéb végzettségei segítik abban, hogy az egyesület életében, működtetésében részt vegyen, így pályázatokat is ír. Az ipartestület egyik utolsó kiadványa egy Marcaliról szóló könyv, amely minden oldaláról bemutatja a kisvárost. A kötetet Szaka Zsolt írta 10 éves kutatómunka után. Most középiskolai tanárként dolgozik, de minden korosztály oktatásával foglalkozott már a kisgyerekektől a felnőttekig. Hobbija a természetjárás és rajzolás, az utóbbira most alig van ideje, de egykor 15 nyári szezonban portrékat rajzolt a Balaton-parton. Úgy tartja, hogy a humán és a reál érdeklődés szerencsésen összekapcsolódik benne. Marcaliban él a családjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában