remekmű

2021.02.26. 14:00

A balatonszemesi faesztergályos keze alatt csodák születnek

Iberhardt Jenő azt mondja, a fa engedi magát alakítani, díszíteni, és szerényen megmutatja szépségét. Alkotásain a nyers anyag és a kimunkált forma egyensúlya biztosítja a végtelen természet és a véges emberi világ harmóniáját.

Gamos Adrienn

A hitéhez, egyházához hű balatonszemesi nyugdíjas egy ritka, szép mesterséget űz 2010-től. A faesztergálás műveléséhez akkor kezdett hozzá, amikor vásárolt egy egyszerű esztergagépet. Később szakkönyvekből olvasott és az interneten videókat nézett meg, melyek bevezették e régi szakma rejtelmeibe.

– 2012 decemberében részt vettem a székesfehérvári Országos Faesztergályos Találkozón. Kíváncsi voltam arra, hogy a profik mit és hogyan csinálnak – mondta Iberhardt Jenő, aki lakatos, hegesztő, elektroműszerész szakmája mellé tanulta meg a famegmunkálás módszereit.

– Az ottani szakkör vezetője – Köpf Jenő faipari mérnök – meghívott heti egy foglalkozásra, ahol kaptam egy kis alapképzést, így sok mindent elleshettem a mestertől. Például, hogy milyen türelem szükséges ahhoz, hogy a nyers fa feldolgozható legyen, illetve, hogy egy-egy tárgy elkészüljön. Hiszen megvan, hogy milyen nedvességszázaléknál érdemes dolgozni. Bár a nedves anyagból is készülhet esztergált termék, de eldeformálódik, repedezett lesz.

Minden egyes alkotás sugározza a munkám mának szóló üzenetét, örömét. Ez az én vezérmondatom: a természetbarát nemcsak néz, de lát is, meglátja a természetben az apró csodát is. A fa maga a csoda, s a belőle készített tárgyak visszatükrözik a természet szépségeit. Minden egyes alkotás egyedi, mert a formájuk lehet hasonló vagy azonos, ugyanakkor az erezete mindegyiknek más.

Munkáinak témája szerteágazó, készít tálakat, ékszertartó dobozokat, gyermekjátékokat éppúgy, mint a húsvéti gyertyatartót vagy a kültéri sakkbábut. A legkedvesebbek azok, melyeket családtagjainak, barátainak ajándékozott. Jótékony célra is ajánlott már fel a remekműveiből.

– Ezt a kihalófélben lévő régi mesterséget mi – a hobbi szinten művelői – tartjuk már csak életben. Ezért szükség lenne az utánpótlásra – húzza alá. – Két unokám, akik egyetemre járnak, kipróbálták már a faesztergálást, de úgy veszem észre, hogy más az érdeklődési körük.

A szóládi református gyülekezet tagjaként Iberhardt Jenő egész életével igyekszik a bibliás hitéről eleven tanúbizonyságot tenni. Azt mondja: azért, hogy ez sikerüljön, minden egyes nap fáradozni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában