veterán csodák

2021.02.16. 11:30

Guruló stílusteremtők vizsgáztak Kaposváron

Tíz veterán járművet vártak hétfőn a 2021-es első vizsgára Kaposváron. Egy katonai terepjáró uralta a parkolót, egy 1500-ös Lada tulajdonosa szerint megtáltosodtak a gyűjtők, mivel egyre szebb verdákat látni.

Harsányi Miklós

– Fújhat kegyetlen szél vagy szakadhat a hó, a veteránautó-tulajdonosokat ez sem tántorítja el – mondta Punik László vizsgabiztos. – Kaposváron tíz éve kezdtük el a veterán járművek vizsgáztatását, 2021-ben jubilálunk, s eddig nagyjából 1000 autót, motort és teherautót ellenőriztünk. A koronavírus-járvány alatt sincs pihenés, az aktuális előírásokat betartjuk, s fogadjuk a szebbnél szebb autókat.

Négysebességes, 1500 köbcentis motort kapott az a feketére festett MG A, melyet Sásdról hoztak Kaposvárra. Végh Zoltán, a sportkocsi tulajdonosa azt mondta: a veterán járművek világa egy életforma. S akik nemcsak a technikai részletekben merülnek el, hanem érdekel a stílus, s a járműtörténelem, azoknál előbb-utóbb szenvedéllyé válik a régi autók gyűjtése. Az 1959-ben gyártott kocsin kívül még továbbiak – Alvis TD 21, Volvó és Jaguár is – alkotják a házi flottát, s a 48 éves férfi két évtizede vásárolja a korabeli motorkerékpárokat.

– A MG legfeljebb 110 kilométer/órára képes – mondta. – Ilyen autóval teljesen felesleges száguldozni, nyáron a 70–80-as tempó a legbarátságosabb. Egy szépen karbantartott veterán autó pillanatok alatt a szívemhez nő, s bizony egy szép út után nehéz kiszállni a kocsiból.

Hat utas pihenésére elegendő hely, továbbá konyha, mellékhelyiség és stabil fűtésrendszer: a szóládi Elek Dezső is veterán vizsgára hozta 31 éves lakóautóját. Rövidebb-hosszabb barangolásokat tettek már, jártak Kassán, Dunaszerdahelyen és Brassóban is. Öröm, emlék, élmény: Somogyvári János szerint három szóban így lehet összefoglalni a szenvedélyt. Az 1979-es bézs színű 1500-as Lada még ma is megdobogtatja a férfiszíveket.

– Gazdag krómdíszítés, elegáns belső, igényes műszerfal és a legendás négy körlámpa: szerintem a hetvenes évek leginkább eltalált kelet-európai modelljeként emlegetik a mai napig – mondta. Jó passzban volt a tervezőcsapat, nem véletlen, hogy egyesek a veterán gépkocsikért milliókat ajánlanak.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában