medvehagyma

2021.02.25. 09:00

Indulhat a család a Zselicbe egészséges ételízesítőt gyűjteni

Kibújt már a medvehagyma, a tavasz első gyógynövénye, amelyből két kilót bárki szedhet az erdőkben. Számos somogyi étterem ízesítésként használja húsokhoz, mártásokhoz a medvehagymát, egy balatonlellei cukrászda pedig pogácsába süti az erdei növényt.

Góz Lilla

Sokan kimondottan medvehagymáért járják az erdőt, mint az a Kaposvár környéki család is, amelyikkel kedden délelőtt találkoztunk. – Nagy részét eladásra szedjük, de mellette főzünk is belőle, mert nagyon szereti a család – mondta a fiatalasszony.

Tóth István kaposvári növényvédelmi szakmérnök szerint a mínusz tíz fokok nyomai egyes növényeken meglátszanak. A nagyobb leveleken barna foltokat látni a hideg idő miatt, s a tavalyi száraz időjárás sem kedvezett a medvehagymának. A védett, nem fagy­zugos területeken viszont szépek, egészségesek a levelek – tette hozzá.

– Az illatuk segíthet abban, hogy ne tévesszük össze a gyöngyvirág leveleivel, bár az utóbbi években a medvehagyma már el is virágzik addigra, amire utóbbi nyílik – mondta Fodor István, aki évek óta gyűjti a gyógynövényt. Már 2-3 hete is szedett medvehagymát, csak a fagyos időjárás közbeszólt. – Az állami erdőkben saját felhasználásra szabadon lehet gyűjteni, de maximum két kiló szedhető naponta, ha valaki többet szeretne gyűjteni, ahhoz külön engedélyre van szüksége – mondta el Fodor István.

Krémlevesbe, pogácsába is jó a tavasz első gyógynövénye

Fodor István elmondta: több étterem, cukrászda vásárol tőle, de otthon is kedvelt csemege a tavasz első gyógynövénye. – Krémleves, saláta, pogácsa is készül belőle, fagyasztva és pestoként tesszük el a téli időszakra – sorolta a zselickisfaludi gyógynövénygyűjtő. Megjegyezte: a medvehagyma vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatása ismert, kiváló értisztító, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló képességét. A népi megfigyelések szerint a hagyma jótékony hatású lehet egyes gombás fertőzések kezelésében is. Egyre több somogyi étterem és cukrászda fedezi fel a medvehagymát. – Évek óta használjuk, jövő hétre egy szezonális étlapot állítottunk össze, amely a húskedvelő és a vegán vendégeknek kínál finomságokat – mondta Gergely Ica, a Kapos Étterem marketingvezetője. Hozzátette: a krémleves mellett hal- és szárnyasételeket is ízesítenek medvehagymával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában