megmaradt hobbik

2021.02.26. 09:00

Vízpartra menekültek a járvány elől

Már csak néhány napjuk maradt a horgászoknak arra, hogy leadják a tavalyi fogási naplót. A dokumentumot – hiánytalanul összesítve – legkésőbb február 28-ig kell eljuttatni a horgászegyesületekhez. Sokan nemcsak leadják, hanem az idei évre is kiváltják, de olyanok is vesznek állami engedélyt, akik évtizedek óta nem horgásztak.

Marosi Gábor

A koronavírus-járvány miatt jelentősen kevesebb kikapcsolódási lehetőség adódott az elmúlt évben is. Moziba és színházba nem lehetett menni, a természetbe azonban korlátlanul. Szinte mindenki kihasználta azt, hogy a szabad levegőn legyen, ezért sétált, futott, vagy éppen kerékpározott, nagyon sokan pedig horgászbotot ragadtak. Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta: már tavaly is sokkal többen pecáztak, mint egy évvel korábban. Ennek egyik oka, hogy meg tudták tartani a horgásztáborokat, így több száz fiatal csatlakozott az egyesülethez. A gyerekek által pedig sok felnőtt is kiváltotta az állami engedélyét.

– Több mint háromezer állandó horgászunk van – hangsúlyozta Kozári Miklós. – Az elmúlt évekhez képest jelentősen emelkedett a pecások száma, csak a Desedára tavaly mintegy hetvennel több éves engedélyt váltottak ki. A végleges összesítés még nem készült el, de már látszik, hogy a napi jegyek száma az egy évvel korábbihoz képest félezernél is több. Vélhetően idén is nagyon sokan akarnak majd horgászni, hiszen a vízparton megfelelően lehet tartani az egymás közötti távolságot – mondta az egyesület elnöke.

– Valamelyest drágítottunk a horgászaton – folytatta Kozári Miklós. – Minden jegy annyiba kerül, mint tavaly, viszont bevezettük a tófenntartási támogatást. Ez jegytípusonként eltérő, valakinek 1200 forinttal drágult az idei év, de van olyan is, akinek több mint nyolcezerrel. Erre azért volt szükség, mert megemelkedtek a költségeink, a Desedán például a duplájára – tette hozzá.

A kisgyaláni Tógazda Horgászegyesület is kénytelen volt árat emelni. Tormási István ügyvezető-titkár megkeresésünkre elmondta: állandó horgászaiknak ötezer forinttal drágult az éves területi engedélye, amelyért idén ötvenezer forintot kell fizetniük. A napijegyek árát is megemelték pár száz forinttal, a felnőtt sportjegy ára 2800, a normál napijegyé pedig 4000 forintba kerül. Tormási István kiemelte: a járványhelyzet miatt már tavaly is sokan vásároltak náluk állami jegyet és az idén is legalább harminccal többet tudnak majd értékesíteni.

Pavelka Béla, a hetesi Pogányvölgyi-víztározó gondnoka elmondta: jelenleg 230 állandó horgásza van a tónak, de sok napijegyes is felkeresi a vízpartot. Költségeik folyamatosan emelkednek, de idén sem hárítják át a pecásokra, ezért például a felnőtt napijegy ára továbbra is 3500 forint marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában