méhecskehotel

2021.03.13. 09:00

Az új hotel tárt járatokkal várja már a magányos méheket

Ezekben a napokban érdemes kihelyezni az úgynevezett méhecskehoteleket, amelyekben márciustól május végéig a legnagyobb a forgalom. Ide nem kell foglalás, csupán az a fontos, hogy különböző méretű bölcsőkamrák álljanak az ízeltlábú vendégek rendelkezésére. Habár a szállodák most zárva vannak a turisták előtt, a kaposvári Gyakorló Óvoda méhecskehotele tárt járatokkal várja apró vendégeit.

Koszorus Rita

Fotó: Koszorus Rita

A magányos méhfajok védelme érdekében javasolt február végén, március első napjaiban kihelyezni a számukra kialakított méhecskehoteleket. Ők alkotják ugyanis a beporzó rovarok legnépesebb csoportját, tehát a közvélekedéssel ellentétben ezt a munkát alapvetően nem a házi méhek, hanem Európában is mintegy kétezer más faj látja el.

- Ez egy nagyon jó kezdeményezés – mondta kérdésünkre Hanzel Róbert, kaposmérői méhész. – A vadon élő beporzók kihalófélben vannak, A háziméheket a méhészek életben tartják és szaporítják, viszont a klímaváltozás és az iparosodott mezőgazdaság miatt a vadon élő fajok veszélyben vannak. Ezekkel a menedékekkel segíthetünk nekik.

Ezt tették a kaposvári Gyakorló Óvodába járó gyerekek, akik nádból és tobozból készítettek méhecskehotelt a vadon élő beporzóknak.

- Most először készítettünk rovarhotelt – mondta kérdésünkre Nagyné Zsilovics Tímea, intézményvezető. – A kertet tavaly alakítottuk ki, már akkor is tapasztaltuk, hogy nagyon kevés a katicabogár. Odáig jutottunk, hogy az internetről lehet rendelni katicabogár lárvákat. A hotelt azért csináljuk, mert a fő célt elértük a kert kialakításával és tudunk a részletekre figyelni. Az ökológiai neveléshez ugyanis az is hozzátartozik, hogy megtapasztalják a gyerekek, hogy miért jó az, ha ezek a rovarok itt vannak a kertben.

Hozzátette: azt is tapasztalták, hogy a madarak is ritkán bukkannak fel a kertben, ezért odúkat is kihelyeztek. De nemsokára békahotelt is készítenek majd. A cél az, hogy egyensúly legyen a kertben és finom paradicsomot, tököt tudjanak termelni.

Nagyné Zsilovics Tímea: Az ökológiai nevelés nálunk nagyon fontos.

A már említett vadon élő beporzók ujjnyinál kisebb járatokba rakják petéiket, ahova nektárt és virágport hordanak, a magányos darazsak pedig megbénított ízeltlábúakat halmoznak fel, amelyre petéznek, végül sárdugóval zárják le a járatot. A kikelő lárvák a bekészített táplálék elfogyasztása után bebábozódnak és a kifejlett rovar átrágja magát ezen a sárdugón. A méhecskehotelek és darázsgarázsok elkészítésével tulajdonképpen ilyen járatokat készítünk fába, amely aztán tökéletes petézőhely lehet a beporzóknak.

Lelkesen vetették bele magukat a gyerekek a méhecskehotel elkészítésébe.

A méhecskehotelek elkészítéséhez nem kell szakértelem, csupán megfelelő alapanyag és különböző vastagságú fúrószár, valamint akkus vagy vezetékes fúrógép. A Magyar Madártani Egyesület honlapján több tippet is ad méhecskehotel kialakítására. Tulajdonképpen akár egy óra alatt száz lakóbölcsőt is kialakíthatunk, az így elkészített darázsgarázst pedig esőtől védett, de napos helyre; ablakpárkányra, erkélyre helyezhetjük.

Hanzel Róbert szerint akár egy nádkévét is összeköthetünk és fellógathatjuk a kertben egy fára, már ezzel is nagyon sokat segítünk a kis rovaroknak.

Hasonlóképpen cselekedtek az óvodások is, többféle nádból és tobozból készült az intézmény első méhecskehotele, amely kialakításában minden lurkó részt vett. – Azért kell ilyet csinálni, hogy a bogaraknak legyen otthonuk – mondta Fülöp Flóri. – Azért kell, hogy ne fázzanak – tette hozzá Gálosi Emma.

A gyerekek azt is pontosan tudták, hogy a méheket óvni kell, mert kevés van belőlük. – Azért fontosak, mert ők készítik a mézet – magyarázta tovább Flóri. – És még virágport is gyűjtenek.

 

Attól nem kell tartani, hogy megcsípnének a rovarok, hiszen a magányos méhfajok nem agresszívek, ha nem fogjuk meg őket.

Több veszély is fenyegeti vadon élő beporzókat

A magányosan élő méhek és darazsak éjszakára nem vonulnak az odúk, kaptárak védelmébe. A szúnyogszelektív irtás az egyik legnagyobb rájuk leselkedő veszély, valamint a méhlegelők csökkenő száma, s a friss kutatások rámutattak: a hazánkban is alkalmazott melegködös szúnyogirtás is veszélyes a beporzókra.

A hasznosnál is hasznosabb

A kialakított méhecskehotelek nem csak a beporzók javát szolgálják, de kiváló helyszínei lehetnek a környezeti nevelésnek, hiszen a gyerekek a méheket egészen közelről figyelhetik. Persze a mindent a szemnek, semmit a kéznek mondást szem előtt tartva, hiszen a magányos-méh fajok nem támadékonyak, ha nem fogják meg őket.

Emellett egy darázsgarázs tökéletes makrofotó helyszín is lehet a fotográfia kedvelőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában