gyűjtőszenvedély

2021.03.01. 09:00

Ölre mennének az agancsokért

Hullajtják agancsaikat a gím- és dámbikák a somogyi erdőkben. Ez is a vadászatra jogosultak tulajdona, és csak engedéllyel lehet gyűjteni. A kilónkénti több ezer forintos ár azonban sokakat csábít ilyenkor be az erdőkbe, ezért a vadásztársaságok kénytelenek fokozottan ellenőrizni.

Góz Lilla

– A levetési síkból meg lehet mondani a bika korát, ezen az látszik, hogy középkorú állat dísze volt – mutatta a napokban talált agancsot Halász Tibor, a Sefag Zrt. zselici vadászati ágazatvezetője. Hozzátette: az agancs nagyon sok információt hordoz a vadászok számára, a bika fejlettségét, korát és állapotát is meg tudják belőle állapítani.

Február közepe óta hullajtják agancsaikat a bikák, amelyeket a társaság szakemberei mellett csak az engedéllyel rendelkezők gyűjthetnek. Évek óta csak azokkal kötnek szerződést, akiket megbízhatónak tartanak, s nem hajtják a vadat a trófea reményében. – Az illegális gyűjtőknek azonban semmi más nem számít. Zavarják a vadat, pedig a gím csak fekve tud kérődzeni, a hajtás ebben akadályozza és nem ritka, hogy ilyenkor csökken a testsúlyuk és a vemhes tehenek el is vetélhetnek – mondta a vadászati ágazatvezető.

– A hullott agancsot összeszedni csak az arra jogosult, engedéllyel rendelkezőknek szabad, ennek megfelelően a gyűjtésére csak a tulajdonos, helyileg illetékes vadgazdálkodó írásbeli engedélyével nyílik lehetőség – mondta el Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei Területi Szervezetének titkára.

Megjegyezte: több jogosult ad ki ugyan gyűjtési engedélyt, de a területükön lévő elhullott agancsok hozzájuk is kerülnek vissza. Ahogy hosszabbodnak a nappalok, egyre több bika hullajtja le agancsát, egészen árpilisig találni trófeákat az erdőben. A Sefag Zrt. területén több tonna agancsot gyűjtenek be, amelyek többségét értékesítik. Ezekből ajándéktárgyak, bútorok, lámpák is készülnek.

 

Hiába tiltott, mégis gyűjtik

Már január végétől egészen márciusig folyamatosan zavarják a vadat az illegális gyűjtők. – A lopáson kívül az is nagyon jelentős kár ebben az időszakban, hogy megzavarják az állatokat. Az illegális agancsozók miatt menekülő szarvasok gyakrabban okoznak napközben is súlyos közúti baleseteket, vagy lelik vesztüket kerítéseken fennakadva – mondta el a kamara titkára.

Megjegyezte: az illetéktelen erdőjárók nem riadnak vissza a fák közé feszített drótok kihúzásától sem. – A hivatásos vadásznak joga van ahhoz, hogy igazoltassa az illegális gyűjtőt, átvizsgálja autóját, továbbá fel is tartóztathatja, míg a rendőrök kiérnek a helyszínre. A nagyobb vadásztársaságok a rendőrökkel együtt ellenőrzik ebben az időszakban az erdőterületeket, sőt már drónokat is bevetnek – mondta lapunknak Kemenszky Péter.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában