tojáspatkoló

2021.03.27. 20:00

Pöttöm patkókat kalapál tojásra Hanzel Csanád

Hanzel Csanád somogyvári műhelyében szebbnél szebb patkolt tojások készülnek a húsvéti ünnepek előtt annak ellenére, hogy bemutatókat és foglalkozásokat nem tud szervezni a járványhelyzetben. A vírus terjedése nem tartja vissza az alkotástól.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

A hűvös tavaszi időben a szőlőmetszés helyett a műhelyét választotta Hanzel Csanád a napokban. Itt készülnek a szebbnél szebb patkolt tojások. Újdonságként horoszkópok csillagjegyeivel is díszíti a fehér kacsatojásokat. Ottjártunkkor elmondta, nagy szívfájdalma, hogy a vírushelyzetben húsvét előtt nem tud bemutatókat, foglalkozásokat tartani a gyerekeknek. Mindezek ellenére szorgalmasan dolgozik a műhelyében.

– Minden egyes díszítő fázis kézzel készül. Miután a mintákat szabad kézzel megrajzoltam és kivágtam az ólomlemezekből, kikalapáltam, kiegyenesítettem, a végeit visszahajtottam a kicsi fogóval és a szeg helyét bejelöltem – mutatta a mintakészítést a somogyvári tojáspatkoló. A patkókat korábban bronz, arany, fekete vagy ezüst színűre festi, így kerülnek rá a kacsatojásra.

– Már tudják a helyi és környékbeli idős nénik, hogy tojást patkolok és félreteszik, ha van plusz kacsatojásuk – avatott be az alapanyag-beszerzésbe is. A somogyvári kézműves az édesapjától tanulta meg a tojáspatkolás mesterségét, aki annak idején Guiness-rekordot is megkísérelt a tojásokkal. 1202 patkót rakott fel egy lúdtojásra. Csanád próbálta megdönteni a rekordot, de „csak” 946 patkót sikerült rögzítenie.

A mester elmondta, patkolt már tyúk-, liba-, fürj- és még emutojásra is. Mintái igazán változatosak, a patkók mellett virágok, termések, népi motívumok díszítik a tojásokat, de találkozhatunk vadászatot ábrázoló díszítéssel és újdonságként a horoszkópok csillagjegyeit viszi fel mintaként a tojásokra. Somogyvári otthonában a vitrinekben közel ezer kiállított patkolt tojást látni, több míves alkotás már nem fér a szekrényekbe és dobozokban várakoznak, hogy egyszer a nagyközönség megcsodálhassa a szépséges apróságokat.

Tojáspatkoló tevékenysége 2020-ban a Somogy Megyei Önkormányzat döntése értelmében a megyei értéktárba is bekerült. A helyi művelődési ház vezetőjével, Hegedüs Henriettával azon dolgoznak, hogy a tojáspatkolás mestersége bekerüljön a hungarikumok gyűjteményébe.

– Csak hazánkban és Erdélyben patkolják a tojást, más országokban nem tudunk róla – jegyezte meg Hanzel Csanád. – Nagyon örülnék, ha ez a mesterség bekerülne a jegyzékbe, hiszen már csak páran vagyunk, akik ezt művelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában