csipogó adomány

2021.03.16. 09:00

Új lakók kerültek az üres tyúkólakba Osztopánban

Hatszáz csirkét osztottak szét harminc rászoruló család között Osztopánban a hétvégén. Az adományszárnyasokkal az a cél, hogy megkönnyítsék a rossz körülmények között lévők életét és visszavezessék őket a háztáji gazdálkodáshoz.

Kovács Gábor

Gyorsan megteltek a kézikocsik és a talicskák a csirkékkel, egy aláírás után letakarták a csipogó adományt, és már fordultak is vele az emberek. Volt, aki lovaskocsival érkezett.

A ládákat az önkormányzat udvarán pakolták, egy furgon rakteréből osztották a baromfit.

– Szépek, egészségesek, vitamint kaptak és állatorvosi igazolásuk is van – mutatta a négyhetes szárnyasokat Békési Ödön, homokszentgyörgyi őstermelő. – Magam keltettem őket, a továbbiakban már csak gyógyszeres nevelőtápot igényelnek.

Egy-egy zsák tápot is hazavihettek a helyiek, összesen egy mázsa kukorica is érkezett a programban. Hatszáz csirkének lett új gazdája, és harminc család gazdagodott az adománnyal. Családonként húsz csirke jutott mindenkinek. Akit csak megkérdeztek a faluban, örömmel fogadta a felkérést.

Az akciót az osztopáni roma nemzetiségi önkormányzat szervezte, hatszázezer forintból hatszáz csirkét vásároltak a Belügyminisztérium jóvoltából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő program támogatásával.

- A csirkéket felnevelik a rászoruló családok, így nem kell tojást és húst venniük. Ez érezhető támogatás, mert az élelmiszer vidéken is drágább lett – mondta Bogdán Tiborné, az osztopáni roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Jobban meg lehet élni az ilyen adománynak köszönhetően ebben a nehéz, pandémiás időszakban.

A legtöbb portán van tyúkól a faluban, lesz helye a jószágnak. – Munka mellett foglalkozunk baromfitartással – mondta Kalányos Rozália. – Nagy segítség ez a húsz csirke, hiszen nem kell a boltban megvenni, mert minimális a jövedelmünk.

A három gyermekével érkező Kovács Zsoltné szintén hálás volt a támogatásért, közösen fogják felnevelni a csirkéket. Az osztopániak 2014 óta több hasonló akcióban vettek részt. A falusaikat ezek a programok visszavezetik a háztáji gazdálkodáshoz, amelyről az 1990-es években igyekeztek leszoktatni őket, értékelte Kovács Gyula, Osztopán polgármestere. Eljutottak odáig, hogy ma már mindenki szívesen lép be ilyen programba a faluban, fűzte hozzá.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában