nyári szezon

2021.04.11. 11:30

A tavaszi mínuszok késleltetik a gumicserét

A hideg tavaszi időben sokan még a téli gumikkal közlekednek, csak az elmúlt napokban nőtt meg a szervizek forgalma. Idén néhány márka már kétszer is emelt árat, átlagosan 5-10 százalékkal kerülnek többe a nyári abroncsok.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Kerékcserére érkezett Várdáról Szabó Pál is a jutai szervizbe.

– Vásároltam téli- és nyárigum-szettet és most nem voltak sokan, ezért gyorsan beálltam – mondta lapunknak. Hozzátette, nem megy be a műhelybe, hanem megvárja a szabadtéren, amíg lecserélik az abroncsokat. – Azt tapasztalom, hogy feljebb ment az árak, de még mindig olcsóbb, mint például Németországban – jegyezte meg Szabó Pál.

A héten nőtt meg a jutai autógumi-szerviz forgalma, naponta 40-50 autó abroncsát cserélik. – Még ha hideg is van, akkor sem a váróban vannak az ügyfelek, hanem kint. Betartják a szabályokat és türelmesebbek az emberek a járványhelyzetben – mondta Oros András, a jutai Oros Gumiszerviz tulajdonosa. Hozzátette, próbálják úgy fogadni a hozzájuk betérőket, hogy ne legyen torlódás.

Megjegyezte, a korábbi években már február végén jöttek az autósok gumit cseréltetni, idén azonban csak húsvét után indult meg a roham. Szerinte a csúszás oka a rossz időjárás, kivártak az autósok. Idén jobban bele kell nyúlni a pénztárcába, ha új abroncsok szükségesek a gépkocsira.

– Azt tapasztaljuk, hogy főleg az olcsóbb kínai gyártmányú abroncsok ára emelkedett 5-10 százalékkal, míg az európai márkáké kevésbé. A többség óvatosan költekezik átlagosan 50-80 ezer forint értékben – mondta, hozzátéve, ha az autógumi nagyon elhasználódott, akkor már nem teszik fel a gépkocsira. Tapasztaltak olyan esetet is, hogy a sofőr egész évben téli gumival közlekedett. Ennek az a hátulütője, hogy megnövekszik a fékút, ráadásul gyorsabban kopik el, és nem mellesleg zajosabbak az abroncsok. A megyeszékhely környékén közel tizenkét gumiszerviz működik. A hétvégétől az előrejelzés szerint javul az időjárás és arra számítanak, hogy megnő forgalmuk a következő napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában