Fodrászat az akolban

2021.04.25. 12:00

Békési fazonigazítók érkeztek a somogyi birkákhoz

Négyszáz juhot szabadítottak meg téli bundájától a békési birkanyírók Kaposdadán csütörtökön. Évek óta visszajárnak az alföldi fazonigazítók Somogy megye tanyáira, helyben szinte lehetetlen szakembert találni efféle munkára.

Góz Lilla

A rádió hangját a köszörűkő visítása törte meg csütörtök reggel egy kaposdadai tanyán. Több mint háromszáz kilométerről érkezett ide egy alföldi brigád birkát nyírni.

– Mindennek az alapja a jó szerszám – mutatta a megélezett késeket Balog Péter, aki csaknem húsz éve járja az országot a gyomaendrődi társaival. Szüleitől tanulta meg a birkanyírás tudományát. A brigáddal júniusig több tízezer állatot nyírnak meg. – Nincs az a nagy tavaszi meleg most, de volt már, hogy hóesésben nyírtunk pár héttel ezelőtt. A hűvösben kevésbé zsírosak a birkák, nehezebb ilyenkor nyírni – magyarázta munka előtt a háromgyermekes édesapa. De a koronavírus miatt több tanyán kivárnak a nyírással.

– Ráfogják a hűvös időre, hogy később menjünk, de szerintem az igazi oka, hogy félnek a gazdák a vírus miatt. – Ahova hívnak, mi ott dolgozunk, s az idén március másodikán kezdtünk – mondta el Burai Attila, a birkanyíró brigád vezetője, aki nyolcévesen tanulta ki a mesterséget nagyapjától. A kaposdadai tanyán most négyszáz állatot nyírtak meg. Munkájukat a fogók segítik, majd a szedők zsákokba rakják a levágott gyapjút.

Az idén három fiatal birkanyíróval gazdagodott a sokat látott kompánia.

– Mi tanítottuk be őket, nagy szükség van az utánpótlásra, bízom benne, hogy marad a kitartás és nyárig számíthatunk rájuk – tette hozzá Burai Attila. Kicsit emeltek az áron, egy birkát négyszáz forintért nyírnak, mert drágult az alkatrész a gépeikhez és itthon szinte nem is lehet kapni.

A somogyi tanyán még a tavalyi gyapjú is zsákba van. – Azt mondta a felvásárló, hogy a vírushelyzet miatt megállt a piac és csak a kiváló minőségű merinó gyapjúra van kereslet, bízunk benne, hogy idén átveszik a többit is – mondta el Paládi Vince kaposdadai gazda. Most két részletben nyíratja állatait, májusban újra jönnek az alföldiek, hogy az ellés után ötszáz birka gyapját vágják le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában