Fodrászat az akolban

2021.04.25. 12:00

Békési fazonigazítók érkeztek a somogyi birkákhoz

Négyszáz juhot szabadítottak meg téli bundájától a békési birkanyírók Kaposdadán csütörtökön. Évek óta visszajárnak az alföldi fazonigazítók Somogy megye tanyáira, helyben szinte lehetetlen szakembert találni efféle munkára.

Góz Lilla

A rádió hangját a köszörűkő visítása törte meg csütörtök reggel egy kaposdadai tanyán. Több mint háromszáz kilométerről érkezett ide egy alföldi brigád birkát nyírni.

– Mindennek az alapja a jó szerszám – mutatta a megélezett késeket Balog Péter, aki csaknem húsz éve járja az országot a gyomaendrődi társaival. Szüleitől tanulta meg a birkanyírás tudományát. A brigáddal júniusig több tízezer állatot nyírnak meg. – Nincs az a nagy tavaszi meleg most, de volt már, hogy hóesésben nyírtunk pár héttel ezelőtt. A hűvösben kevésbé zsírosak a birkák, nehezebb ilyenkor nyírni – magyarázta munka előtt a háromgyermekes édesapa. De a koronavírus miatt több tanyán kivárnak a nyírással.

– Ráfogják a hűvös időre, hogy később menjünk, de szerintem az igazi oka, hogy félnek a gazdák a vírus miatt. – Ahova hívnak, mi ott dolgozunk, s az idén március másodikán kezdtünk – mondta el Burai Attila, a birkanyíró brigád vezetője, aki nyolcévesen tanulta ki a mesterséget nagyapjától. A kaposdadai tanyán most négyszáz állatot nyírtak meg. Munkájukat a fogók segítik, majd a szedők zsákokba rakják a levágott gyapjút.

Az idén három fiatal birkanyíróval gazdagodott a sokat látott kompánia.

– Mi tanítottuk be őket, nagy szükség van az utánpótlásra, bízom benne, hogy marad a kitartás és nyárig számíthatunk rájuk – tette hozzá Burai Attila. Kicsit emeltek az áron, egy birkát négyszáz forintért nyírnak, mert drágult az alkatrész a gépeikhez és itthon szinte nem is lehet kapni.

A somogyi tanyán még a tavalyi gyapjú is zsákba van. – Azt mondta a felvásárló, hogy a vírushelyzet miatt megállt a piac és csak a kiváló minőségű merinó gyapjúra van kereslet, bízunk benne, hogy idén átveszik a többit is – mondta el Paládi Vince kaposdadai gazda. Most két részletben nyíratja állatait, májusban újra jönnek az alföldiek, hogy az ellés után ötszáz birka gyapját vágják le.

Ezek is érdekelhetik