vérhigítás

2021.04.14. 20:00

Biztos, ami biztos, az oltás után a patikák felé vesszük az irányt

Hihetetlen mértékben megugrott a kereslet a különböző vérhígító készítmények iránt a somogyi gyógyszertárakban. Ennek több oka is van. Sokan átestek a koronavíruson és félnek a vérrögképződés súlyos szövődményeitől, a beoltottakra viszont a különböző vakcinákkal kapcsolatos hírek hatottak így.

Kovács Gábor

Az acetilszalicilsav fájdalomcsillapító hatása mellett megakadályozza a vérrögképződést, ezért sokan elkezdték szedni a beoltottak közül, közvetlenül az oltás után. A legtöbben a vény nélkül kapható készítményeket keresték.

– Igyekeznek bebiztosítani magukat az emberek – mondta Tóthné Kalota Veronika patikavezető. – A megelőzés miatt is érezhetően megnőtt a vérhígítók iránti kereslet, ugyanakkor a covid-betegeknek is ajánlják, mert a fertőzés hajlamosít a vérrögképződésre.

A vény nélkül kapható, nagy dózisú aszpirinból háromszor több, a kisebb kiszerelésűből tízszer (!) több fogyott a patikában. Az orvosok által receptre felírt Clexane vérhígító injekcióból szintén háromszor annyit keresnek, mint korábban. Ez utóbbit nem megelőzésre, hanem a covidos betegek kezelésére használják.

Miután a járvány mostani szakaszában mindenki próbál vigyázni magára, ezért jócskán megnőtt a vitaminok és vírusellenes készítmények iránti kereslet is a gyógyszertárakban. Sokan FFP-maszkokat keresnek elérhető áron, vagy száj- és orrspray-t vásárolnak, hogy megakadályozzák a vírus bejutását a szervezetbe.

Tóthné Kalota Veronika szerint a maszkok általános használata és az iskolák bezárása miatt visszaesett a komplex meghűlés elleni készítmények, a gyerekeknek szánt patikaszerek forgalma, és az egyéb influenzaszerű megbetegedésekre szedett antibiotikumok száma is.

A vidéki gyógyszertárakban szintén mutatkozó jelenség a véralvadásgátlók iránti növekvő érdeklődés, ezt a járvány növekvő terjedése mellett leginkább a közösségi média hatásának tulajdonítja Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerészi Kamara somogyi elnöke, a lengyeltóti Fehér Holló Patika vezetője. Szerinte az acetilszalicilsav csökkenti az infarktusok kockázatát, de az oltások utáni szövődmények kiküszöbölésére nem igazán képes. Az igazolt, súlyos koronavírusos eseteknél viszont joggal adják a véralvadásgátlókat, például a Heparininjekciót orvosi felügyelettel. A vérhígítók emelkedő kereslete azért is szembeszökő, mert a nem életfontosságú kórházi műtétek leállítása után volt egy kis visszaesés a gyógyszerpiacon, de ez már a múlt.

Megelőzésre nem jó az injekció

Elismert hazai professzorokat, köztük Merkely Bélát és Jakab Ferencet kérdezték a témáról egy Facebookos, élő beszélgetés keretében a KOVIDők tudományos tájékoztató oldalon. A kaposvári származású Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője a beszélgetésben elmondta: ha valaki Aspirin Protectet akar szedni, akkor tegye nyugodtan, ártani nem árt. A vérhígító injekció megelőző alkalmazását viszont feleslegesnek tartja, mert nem lát szignifikáns összefüggést az AstraZeneca és a vérrögképződések között. A problémát inkább a gyógyszergyártók közötti konfliktusnak tartja.

Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora felhívta a figyelmet arra, hogy a szívinfarktus, a stroke, a tüdőembólia vérrögképződésen alapuló gyakori kórképek a covid-járványon kívül is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában