home office

2021.04.17. 15:30

Felértékelődött a távmunka Somogyban

A beszerzés és az adminisztratív munkakörökön kívül a marketinges munkatársak egy része is otthonról dolgozik a somogyi cégek többségénél.

Harsányi Miklós

20200907 Dunaharaszti Home office. Otthoni munka. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Felértékelődött a távmunka, a somogyi cégek egyre gyakrabban foglalkoztatják ebben a felállásban munkatársaikat. A KSH legfrissebb kimutatása szerint tavaly az elmúlt tíz év átlagának (2,9 százalék) közel háromszorosára nőtt a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya (8,6 százalék) hazánkban. A csúcsot 2020 májusa jelentette, amikor közel 760 ezer embert, a foglalkoztatottak 17 százalékát érintette ez a fajta munkavégzés. Idén februárban arányuk az egy évvel korábbinak csaknem ötszöröse volt.

A fonyódi CMS Electronics Hungary Kft.-nél 15 mérnököt, technikust alkalmaznak távmunkában. Lukács Sándor ügyvezető kiemelte, biztonsági intézkedésről van szó, s jól működik a rendszer. A járvány elején a cél az volt, hogy minél kevesebb legyen a személyes kontakt a munkatársak között.

A kaposvári Kométának több mint 800 dolgozója van, s a koronavírus-járvány harmadik hullámában közel 30 munkatárs látja el feladatát távmunkában. Prohászka Balázs ügyvezető igazgató-helyettes elmondta, a beszerzés és az adminisztratív munkakörökön kívül a marketinges kollégák egy része is ebben a felállásban dolgozik. Bevált a módszer, az utóbbi több mint egy évben kedvező tapasztalatokat szereztek.

A Videoton marcali gyárában négyen dolgoznak home office-ban, a megyeszékhelyen közel százan. Csornai-Kovács Diána PR-menedzser közölte, jellemzően a beszerzésről, a mérnökségről továbbá az informatikáról, az üzletfejlesztésről és a pénzügyi területről dolgoznak otthonról kollégáik. Ezen kívül a minőségbiztosítási munkatársak és a logisztikusok egy részét is így foglalkoztatják.

– A home office tavaly novembertől működik nálunk – mondta Csornai-Kovács Diána. – Akik otthonról dolgoznak, azoknak nagyon szigorú szabályozásnak kell megfelelniük. Nálunk egyértelműen az egy munkaterületen dolgozók sűrűségének csökkentése volt a cél.

Elsősorban diplomások és nők dolgoznak otthonról

A járvány kihívásaira hamar reagáltak a kkv-szektor szereplői, akárcsak a nagy ipari társaságok. A KSH adatai szerint a 2020-ban távmunkában vagy home office keretében dolgozók közel kétharmada a központi régiókban élt. Budapesten minden ötödik, Pest megyében minden tizedik foglalkoztatott dolgozott otthonról. Arányuk Észak-Magyarországon, a Dél-Alföldön és a Közép-Dunántúlon volt a legalacsonyabb, 4,2 százalék. A távmunkában vagy home officeban dolgozók között felülreprezentáltak a nők, a 25–44 évesek és a városban élők. Döntő többségük – 77 százalék – felsőfokú végzettséggel rendelkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában